The Malaysia Post

Pemain boling Natasha-Li Jane meraih pingat gangsa di Sukan Dunia

Beregu boling wanita Malaysia Natasha Mohamed Roslan-Sin Li Jane berjaya memastikan pasukan negara tidak pulang dengan tangan kosong apabila merangkul pingat gangsa acara beregu wanita pada Sukan Dunia 2022 di Alabama di Amerika Syarikat awal hari ini.

Kedua-duanya terpaksa mengharungi saingan sengit daripada Juliana Franco-Clara Guerrero dari Columbia sebelum menang 235-204 dan 247-237, menurut laman web Sukan Dunia.

Kemenangan di Kompleks Konvensyen Birmingham Jefferson

lebih manis buat dua pemain negara terutama Li Jane apabila dia membalas dendam kepada Guerrero selepas kekalahannya pada peringkat 16 akhir acara perseorangan wanita sebelum ini.

Natasha-Li Jane, bagaimanapun, terlepas peluang emas selepas tewas 213-248, dan 215-225 kepada Mika Guldbaek-Mai Ginger Jensen dari Denmark pada separuh akhir semalam.

Guldbaek-Ginger Jensen meneruskan penguasaan mereka pagi ini dan menggondol pingat emas selepas menewaskan pasangan tuan rumah Julia Bond-Shannon O’keefe 199-184, 182-226, 226-177.

Natasha-Li Jane memulakan kempen mereka dengan menewaskan Taishaye Naranjo-Pamela Perez dari Puerto Rico 234-164, 203-178 pada peringkat 16 akhir sebelum menunjukkan penyingkiran kepada Denise Blankenzee-Samantha Greiner dari Belanda dengan 259-144, 194- 188 di suku akhir.

Terdahulu, cabaran Malaysia dalam acara perseorangan lelaki berakhir pada suku akhir apabila Muhammad Rafiq Ismail dan Timmy Tan tewas kepada lawan masing-masing dari Kanada, dan gandingan mereka dalam acara beregu lelaki tidak melepasi peringkat 16 akhir kerana mereka ditunjukkan keluar oleh pasangan hos.

Baca Lagi | Pemain boling Natasha-Li Jane meraih pingat gangsa di Sukan Dunia

Prestasi terbaik skuad negara di Sukan Dunia ialah pada edisi Lahti 1997 di Finland, di mana Sharon Low-Daniel Lim memenangi pingat emas dalam acara beregu campuran. Kali terakhir Malaysia berjaya merangkul pingat ialah pada edisi Kaohsiung 2009 di Taiwan, dengan dua gangsa. — Bernama

Read Previous

Bukan sekadar nombor: Umur Joe Biden menjadi tumpuan

Read Next

TMJ menasihatkan MB Johor supaya tidak mengendahkan orang ramai dan fokus kepada tugasnya selepas kasut menjadi viral

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.