The Malaysia Post

Pelajar Thailand menandakan Hari Guru dengan tunjuk perasaan

Pelajar menimbun tongkat buluh dan alat tulis di hadapan Kementerian Pendidikan Thailand dan memercikkan cat merah ke atasnya untuk memprotes hukuman mati, salah satu daripada beberapa tunjuk perasaan yang berlaku di seluruh ibu negara hari ini.

Demonstrasi kecil untuk menandai Hari Guru dipentaskan oleh kumpulan “Pelajar Buruk”, yang telah menjadi bagian dari gerakan pro-demokrasi pimpinan pemuda yang terus menerus menggegarkan kerajaan selama enam bulan.

Gerakan tanpa pemimpin sebagian besar bersatu dalam tuntutannya untuk merombak pemerintahan Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha, dan untuk pembaharuan monarki.

Tetapi ada juga yang memprotes protes untuk menyoroti keluhan mereka dengan status quo – seperti perlakuan terhadap pelbagai masyarakat terpinggir, dan sistem pendidikan.

Pemimpin protes Lapanapat Wangpaisit mengatakan pada hari Sabtu bahawa para demonstran ingin menggunakan “Hari Wai Kru”, atau Hari Guru, untuk menunjukkan “dua sisi” sistem pendidikan Thailand.

Sistem pendidikan ultra-konservatif Thailand telah lama dikritik kerana menekankan pembelajaran hafalan, dan juga peraturannya yang kaku.

Pelajar menghadapi hukuman berat dan penghinaan awam jika mereka dianggap tidak taat.

Kumpulan Pelajar Buruk – yang taktiknya telah mengancam anggotanya – menuntut perubahan budaya, perbaikan kurikulum, dan kelonggaran peraturan yang mengatur segalanya dari gaya rambut hingga panjang rok.

Baca Lagi | Agong, Permaisuri mengucapkan takziah kepada keluarga Salleh Abas

Hari ini, seorang pelajar perempuan dengan seragam sekolah melemparkan cat merah darah di pintu masuk kementerian, yang mempunyai penguasa, gunting, dan tongkat buluh langsing menumpuk tinggi di depannya.

Kemudian dia menuang cat itu pada dirinya sendiri, dengan mengatakan ia melambangkan “pengalaman pelajar di sekolah”, dan mengangkat tabik tiga jari – isyarat gerakan pro-demokrasi telah meminjam dari trilogi filem The Hunger Games.

Awal hari ini, kumpulan lain berkumpul di Monumen Kemenangan Bangkok untuk membentangkan spanduk sepanjang 112 meter yang mengkritik undang-undang fitnah kerajaan yang kejam – yang melindungi monarki Thailand dari kritikan dan disebut sebagai seksyen 112.

Sekurang-kurangnya dua penunjuk perasaan ditangkap oleh polis yang mengatakan kumpulan itu melanggar peraturan anti-pengumpulan, dan demonstrasi itu tersebar.

Tetapi pertengkaran singkat dengan pihak berkuasa mengirimkan hashtag “Mob 16 January” trending di Twitter Thailand, menarik protes kilat ke daerah Samyan Bangkok untuk meminta pembebasan rakan-rakan mereka.

Ketiga-tiga tunjuk perasaan itu terjadi setelah pesuruhjaya polis nasional pada hari Sabtu pagi meminta peningkatan penegakan hukum untuk menghentikan demonstrasi gerilya, dengan mengatakan bahwa polisi “tidak perlu ragu-ragu menggunakan kekuatan”. Sejauh ini, sejumlah orang yang terlibat dalam gerakan itu dituduh dengan tuduhan serius seperti hasutan, sementara lebih daripada 40 orang telah didakwa berdasarkan undang-undang lese majeste.

Read Previous

Popstar Katy Perry menyertai Pokémon dalam meraikan ulang tahunnya yang ke-25

Read Next

Kit Siang menyamakan Annuar Musa sebagai ‘Little Trump’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.