The Malaysia Post

Pecco Bagnaia Merampas Posisi Pertama di MotoGP PETRONAS Malaysia

Pada 11 November 2023, kehangatan saingan MotoGP kembali dirasai di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia. Pecco Bagnaia dari Ducati Lenovo Time menggemparkan arena dengan mencatatkan masa terpantas sepanjang masa, 1:57.491, dan menduduki posisi pertama. Kejayaannya ini bukan hanya mencipta sejarah sebagai pusingan tercepat di Sepang, tetapi juga memberinya kelebihan dalam perebutan gelaran juara dunia.

Pecco vs Martin: Saingan Sengit di Kedudukan Terdepan

Walau bagaimanapun, kemenangan Bagnaia tidak datang dengan mudah. Jorge Martin dari Prima Pramac Racing memberikan saingan sengit dengan penampilan luar biasa pada larian awal. Malangnya, kemalangan lewat di Selekoh 4 mengubah kedudukan Martin dan memberi peluang kepada Bagnaia untuk mengekalkan posisinya.

Enea Bastianini, Pengunci Barisan Hadapan Ducati

Enea Bastianini dari Pasukan Lenovo Ducati juga mencuri tumpuan apabila beliau menawan tempat ketiga selepas menjuarai sesi kelayakan pertamanya musim ini. Ini membuatkan barisan hadapan Ducati semakin kuat dalam perlawanan di Grand Prix PETRONAS Malaysia.

baca lagi | MotoGP Malaysia: SIC berpuas hati dengan kehadiran 163,000 penonton selepas selang dua tahun

Pertempuran Sengit dalam Kelayakan Q1

Sebelum itu, pertempuran sengit berlaku dalam sesi kelayakan Q1. Marc Marquez, Aleix Espargaro, Joan Mir, dan Franco Morbidelli bersaing untuk kedua-dua tempat teratas. Marquez, dalam usahanya mencari tumpuan daripada Morbidelli, terpaksa menerima tempat ke-10 selepas permainan kucing dan tikus.

Fabio Di Giannantonio dari Gresini Racing MotoGP™ mencuri tumpuan dengan mencatatkan masa cemerlang 1:57.823, meletakkan dirinya di tempat pertama Q2.

Baca lagi | Bagnaia menang di Malaysia untuk semua kecuali melakar kejuaraan dunia MotoGP

Kemalangan Luca Marini 

Kemalangan Luca Marini pada Pusingan 9 memberi impak besar dalam kelayakan Q2. Walau bagaimanapun, peluang masih ada dalam perlumbaan apabila Pecco Bagnaia menunjukkan prestasi cemerlang dalam Sektor 3, merampas kembali posisi pertama menjelang penutupan sesi kelayakan.

Alex Marquez dan Barisan Kedua

Alex Marquez kelihatan kuat selepas unggul dalam sesi latihan. Walaupun terlepas tiga teratas, dia berada di P4 di hadapan barisan kedua. Beliau akan bersaing dengan Luca Marini dan Marco Bezzecchi yang mengisi tempat ke-5 dan ke-6.

Penentuan Barisan Grid

Barisan ketiga akan ditempati oleh Brad Binder, Fabio Quartararo, dan Maverick Viñales. Jack Miller mengisi tempat ke-8, diikuti oleh Fabio Di Giannantonio yang berada di P11 setelah terhempas pada Q2.

Epilog

Grand Prix PETRONAS Malaysia dijangka menjadi perlumbaan yang memikat dan penuh aksi. Kejayaan Pecco Bagnaia di sesi kelayakan menjanjikan saingan sengit dalam perebutan gelaran. Saksikan perkembangan cerita dalam Tissot Sprint pada jam 15:00 waktu tempatan (GMT +8)!

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Neelofa Mahu Menamatkan “Perang Dingin” dengan Fazura

Read Next

Panduan Mudah Cara Mengaburkan Privasi Anda di Peta Digital

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.