The Malaysia Post

Panduan Mudah Cara Mengaburkan Privasi Anda di Peta Digital

Dalam dunia di mana pemetaan digital semakin meluas, privasi menjadi semakin penting. Oleh itu, jika anda ingin menjaga identiti anda atau elemen-elemen tertentu dari pandangan pengguna Internet, berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk mengaburkan kandungan pada aplikasi peta utama seperti Google Maps, Bing Maps, dan Apple Maps.

Mengaburkan Muka atau Objek di Street View Google Maps

  1. Buka Mod Street View: Pilih lokasi anda dalam Google Maps dan tukar kepada mod Street View.
  2. Laporkan Masalah: Buka menu dengan tiga titik dan pilih “Laporkan masalah.”
  3. Isi Borang Laporan: Pilih kawasan yang ingin anda kaburkan dan nyatakan elemen yang perlu dikaburkan (wajah, rumah, plat kereta, dll.).

Serahkan Permintaan: Google akan memberi tahu anda apabila pengaburan selesai.

Baca lagi | Pakej 5G Rahmah: Merapatkan Jurang Digital untuk Golongan B40 dengan 7 Fakta Hebat Ini

Peta Bing dan Streetside View

  1. Laporkan Isu Privasi: Pada Peta Bing atau Streetside View, pilih “Laporkan isu privasi dengan imej ini.”
  2. Ikuti Proses yang Sama: Mengikuti prosedur yang serupa seperti di Google Maps untuk mengaburkan elemen yang diinginkan.

Apple Maps

  1. Hantarkan E-mel ke [email protected]: Hantar e-mel yang memperincikan permintaan anda, nyatakan alamat ciri yang perlu dikaburkan, dan Apple akan mengambil tindakan.
  2. Komitmen Privasi Apple: Apple komited untuk memastikan tiada muka atau plat lesen dapat dikenal pasti dalam imej yang digunakan sebagai sebahagian daripada ciri Lihat Sekelilingnya.

Dalam era digital ini, terdapat pelbagai platform pemetaan dalam talian seperti Google Maps, Bing Maps, dan Apple Maps yang menyediakan pandangan 360 darjah ke pelbagai lokasi di seluruh dunia, termasuk kediaman peribadi anda. Jika anda ingin menjaga privasi anda dengan mengaburkan wajah, nombor plat kenderaan, atau malah rumah anda dalam aplikasi pemetaan, boleh ikut cara di atas untuk melaksanakan langkah-langkah ini dengan mudah.

Dengan mengikuti panduan ini juga, anda dapat dengan mudah mengaburkan elemen-elemen tertentu pada aplikasi peta utama, menjaga privasi anda dalam dunia maya yang semakin berkembang. Jangan teragak-agak untuk melibatkan diri dalam proses ini demi keselesaan dan keamanan privasi anda.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pecco Bagnaia Merampas Posisi Pertama di MotoGP PETRONAS Malaysia

Read Next

“Peluang” untuk PN Memerintah Semula – Ketua PAS Perlis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.