The Malaysia Post

“Peluang” untuk PN Memerintah Semula – Ketua PAS Perlis

Ketua PAS Perlis, Mohd Shukri Ramli, menyuarakan keyakinannya bahawa setiap awan mempunyai lapisan perak, merujuk kepada keputusan empat ahli parlimen Pembangkang persekutuan yang menyokong kerajaan baru-baru ini. Baginya, pengisytiharan sokongan ini bukanlah penghalang, tetapi “peluang” bagi Perikatan Nasional (PN) untuk kembali memerintah Putrajaya, seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia.

Tidak Mustahil Wakil PH-BN Melakukan Perkara Serupa

Mohd Shukri berpendapat bahawa jika wakil PN boleh menyatakan sokongan kepada perdana menteri tanpa bertukar parti, wakil dari Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) juga berpotensi melakukan perkara yang sama. Beliau menegaskan bahawa, walaupun empat ahli Parlimen Bersatu telah menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, mereka masih kekal sebagai ahli parti PN.

Sokongan Ahli Parlimen PAS kekal Teguh

Ketua PAS Perlis menegaskan bahawa ahli Parlimen PAS telah diajar untuk setia kepada parti, dan tidak akan menyokong pihak lawan demi kepentingan tertentu. Baginya, tindakan ini bukanlah halangan, tetapi sebuah peluang untuk memperkuat sokongan terhadap PN.

Ketua Penerangan Bersatu Menyuarakan Kebimbangan

Ketua penerangan Bersatu, Datuk Razali Idris, sebelum ini menyuarakan kebimbangan mengenai “trend” sokongan ahli parlimen dalam parti itu. Beliau mendakwa peralihan sokongan ke Anwar adalah cubaan memikat ahli parlimen agar terus berkuasa dalam kerajaan.

Baca lagi | Rakyat Mahu PN Mengambil Alih Kerajaan, Dakwa Ketua Pembangkang Hamzah Zainudin

Ahli Parlimen Bersatu Mendakwa RM30 Juta untuk Sokongan

Seorang ahli parlimen Bersatu, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, turut membuat kenyataan semasa perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2024. Beliau menyatakan sokongan kepada Anwar dan kerajaan Madani jika mendapat RM30 juta dana persekutuan untuk meningkatkan kemudahan awam di kawasannya di Perak.

Langkah Disiplin Bersatu Terhadap Ahli Parlimen Yang Memberi Sokongan

Bersatu menggantung dua ahli parlimen, Suhaili Abdul Rahman dan Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid, selama enam dan empat tahun, masing-masing. Dua lagi ahli parlimen, Mohd Azizi Abu Naim dan Zahari Kechik, akan dirujuk kepada jawatankuasa disiplin Bersatu.

Dalam beberapa hari akan datang, keputusan mengenai langkah disiplin terhadap Mohd Azizi dan Zahari dijangka akan diumumkan oleh jawatankuasa disiplin Bersatu.

Read Previous

Panduan Mudah Cara Mengaburkan Privasi Anda di Peta Digital

Read Next

Lebih 10,000 Pelancong Membanjiri Langkawi Semasa Cuti Deepavali

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.