The Malaysia Post

PAS: Kedudukan Malaysia dalam Laporan Indeks Hak Transgender Global Adalah Berbaloi

Penasihat Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Ahmad Fadhli Shaari, mengulas tentang kedudukan Malaysia yang menempati tangga kedua terburuk di dunia dalam hal hak transgender. Menurutnya, walaupun Laporan Indeks Hak Transgender Global yang baru-baru ini dikeluarkan menempatkan Malaysia dalam kedudukan yang tidak menggalakkan, ia adalah suatu keadaan yang perlu diterima.

Kepatuhan Terhadap Nilai-Nilai Perlembagaan

Ahmad Fadhli berpendapat bahawa walaupun beberapa pihak tidak bersetuju dengan laporan tersebut, keadaan ini seharusnya diterima dengan mengambil kira nilai-nilai yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan. Beliau mengutarakan pandangannya semasa perbahasan laporan tahunan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam). Meskipun begitu, beliau juga menyatakan bahawa Perlembagaan tidak mengandungi sebarang peruntukan anti-transgender. Komuniti transgender biasanya menjadi sasaran undang-undang syariah negeri yang melarang “berpakaian menyerupai lawan jenis”.

Baca lagi | Bekas Bersatu Veep Mohd Rafiq Menyertai Semula Umno, selepas Pemilihan Parti

Penilaian Global Mengenai Hak Transgender di Malaysia

Berdasarkan Laporan Indeks Hak Transgender Global yang baru-baru ini diterbitkan, Malaysia mendapat skor -105 dan memperoleh penarafan bahaya tertinggi, iaitu F. Laporan tersebut mencatatkan bahawa individu transgender menghadapi pelbagai rintangan di negara ini dan sering menjadi sasaran pihak polis.

Pendapat Ahmad Fadhli Mengenai Tekanan Antarabangsa

Ahmad Fadhli juga berpendapat bahawa kerajaan Malaysia tidak perlu merasa terancam dengan tekanan yang datang dari peringkat antarabangsa. Beliau mengucapkan tahniah kepada Kementerian Dalam Negeri atas tindakan menyita jam tangan Swatch bulan lalu yang dikaitkan dengan komuniti lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT).

Harapan Bagi Kementerian Dalam Negeri

Beliau berharap agar rakan-rakan di Kementerian Dalam Negeri akan terus menjalankan tanggungjawab mereka mengikut undang-undang dan tidak dipengaruhi oleh tekanan antarabangsa. Pada bulan lalu, Kementerian Dalam Negeri telah menyita 172 jam tangan Swatch dari 11 pusat membeli-belah di Malaysia antara 13 Mei dan 15 Mei. Perlu dicatat bahawa jam tangan yang disita tersebut terdiri daripada sembilan reka bentuk yang berbeza.

Baca lagi | Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Kontroversi Mengenai Penyitaan Jam Tangan Swatch

Walaupun pihak berkuasa Malaysia sejauh ini menyatakan bahawa kata-kata “LGBT” pada jam tangan Swatch menjadi alasan untuk penyitaan tersebut, Swatch sendiri mengakui bahawa tidak semua jam tangan yang disita di Malaysia mempunyai tulisan “LGBT”.

Read Previous

Pengarah Filem Terkenal Syamsul Yusof dan Isteri Pertamanya, Puteri Sarah Liyana, Bercerai Talak Satu

Read Next

10 Tempat Makan Best Di Ipoh Yang Wajib Anda Cuba

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.