The Malaysia Post

Notis Kebankrapan melumpuhkan kelayakan Najib untuk menjadi PM lagi

Datuk Seri Najib Razak

© Image Credit — Picture by Shafwan Zaidon

Datuk Seri Najib Razak dari UMNO mendakwa bahawa notis kebankrapan itu adalah skema untuk mengambil kedudukannya sebagai Ahli Parlimen sebelum PRU15. Belum lagi mengenai rayuannya atas sabitannya mengenai penggelapan wang berjumlah RM42 juta dari dana kerajaan SRC International Sdn Bhd.

Memandangkan waktu pemberitahuan kemuflisan yang disampaikan oleh Lembaga Hasil Inlad (LHDN), Najib mencurigai ada sesuatu yang lebih penting.

Dia mengatakan dalam sebuah posting di media sosial bahawa pemberitahuan itu datang pada hari yang sama dalam perbicaraan rayuannya bertujuan untuk sengaja menjadikan keadaan lebih buruk.

Najib mendakwa bahawa ia adalah cara untuk menghalangnya pada PRU15 akan datang.

Dia mendakwa bahawa menurut tinjauan Universiti Utara Malaysia, majoriti orang menginginkannya menjadi PM sekali lagi berbanding dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang berada di tempat keempat.

Dia juga membandingkan bagaimana gabungan Barisan Nasional (BN) berada di kedudukan pertama dalam pemilihan tidak seperti gabungan Parti Perikatan (PN) yang berada dalam kedudukan goyah.

Baca Lagi | Kerajaan persekutuan mesti menunaikan kewajipan kewangannya agar Sabah maju

Najid menegaskan bahawa dia tidak gagal membayar cukai pendapatannya sepanjang sepanjang menjadi PM.

Dia bahkan mengatakan bahawa hukuman RM1.74 bilion yang dituntut oleh LHDN adalah tidak wajar.

Dia menambahkan bahawa LHDN sebelumnya telah mengeluarkan pernyataan yang menyatakan bahawa sumbangan politik tidak dikenakan cukai, merujuk kepada dana politik yang dia terima selama menjadi perdana menteri.

Merujuk kepada dana politik yang dia terima semasa pemerintahannya, dia menambahkan bahawa LHDN menyatakan sebelum ini bahawa sumbangan politik tidak dikenakan cukai. Dia mengatakan bahawa sumbangan tersebut digunakan untuk politik seperti CSR, sebagai bantuan kewangan kepada mangsa banjir dan sebagai sumbangan kepada masjid-masjid di Malaysia.

Najib mendakwa bahawa selama empat tahun, wang itu digunakan untuk orang-orang, tempat-tempat beribadat dan dalam membantu mereka yang memerlukan selama empat tahun, itulah sebabnya dia tidak dapat membayangkan dihukum oleh LHDN kerana menanggungnya.

Dia bagaimanapun mengatakan bahawa dia akan terus memerangi ketidakadilan yang dilakukan terhadapnya dan membuktikan dirinya tidak bersalah dari tuduhan ini, seperti yang telah dia dakwa sebelumnya.

Read Previous

Kerajaan persekutuan mesti menunaikan kewajipan kewangannya agar Sabah maju

Read Next

Pemain UAE mahukan industri berbilion-bilion dolar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here