The Malaysia Post

Kerajaan persekutuan mesti menunaikan kewajipan kewangannya agar Sabah maju

Malaysia Flag

Kerajaan persekutuan mesti menunaikan kewajipan kewangannya agar Sabah maju

Selain menjaga hubungan diplomatik dan keamanan, kerajaan persekutuan juga harus memastikan bahawa Negeri-negeri Borneo atau negeri-negeri Malaysia Timur Sabah dan Sarawak dibiayai cukup untuk mengurus negeri masing-masing.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Jeffrey Kitingan menyatakan bahawa Perlembagaan Persekutuan mempunyai pelbagai ketetapan mengenai kewajipan kewangan kerajaan persekutuan terhadap Sabah dan Sarawak.

Beliau berkata bahawa kerajaan persekutuan hanya membayar Sabah sebanyak RM26.7 juta pada masa ini. Kitingan terutama menunjukkan kewajiban mereka untuk membayar geran khas tersebut dalam jumlah 40 peratus dari pendapatan bersih yang diperoleh oleh persekutuan dari Sabah. Yang merupakan salah satu pengaturan kewangan lain di bawah Perlembagaan Persekutuan yang dipinda.

Setelah menghadiri mesyuarat jawatankuasa kerja MA63 Sosio-ekonomi, Kitingan mengatakan bahawa dia yakin Negara-negara Borneo akan dapat menyelesaikan masalah kewangannya dan melaksanakan lebih banyak projek pembangunan dengan syarat kerajaan persekutuan akan memenuhi kewajipan kewangannya terhadap Sabah dan Sarawak.

Dia mengatakan bahawa jawatankuasa MA63 harus menumpukan pada menuntut kembali hak perlembagaan mereka dan bukannya membincangkan berapa banyak menara telekomunikasi yang seharusnya ada.

Kitingan mengatakan bahawa dia akan mengumpulkan jawatankuasa untuk menyatukan mereka sehingga mereka dapat menyenaraikan dan mengatasi masalah mereka satu demi satu.

Baca Lagi | Berhenti memberi tekanan yang tidak wajar kepada Azizulhasni

Dia menunjukkan bahawa di sisi lain, dari segi ekonomi, Sabah dan Sarawak menghadapi masalah yang sama.

Oleh sebab itulah, Sabah begitu bersemangat untuk bekerjasama dengan Sarawak dari segi penubuhan Sabah Digital Economy Authority sendiri sebagai kerajaan GRS.

Kitingan menyatakan bagaimana mereka kurang berkembang ketika datang ke industri pembuatan konvensional dan betapa mahalnya pembangunan infrastruktur. Dia mengatakan bahawa dia tidak lagi mahu Sabah ditinggalkan jadi dia akan berusaha untuk mendapatkan semua hak kewangan yang mereka miliki seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan untuk menjadikan ekonomi digital sebagai masa depan Sabah.

“Di Sabah, kami selalu bersatu dan saling menghormati antara satu sama lain tanpa mengira latar belakang agama dan kaum kami.

“Tidak pernah ada masalah dengan orang bukan Islam menggunakan kata-kata Arab dalam ibadah mereka sebelum keputusan penting ini,” katanya.

Mengulas mengenai gesaan Umno dan Pas kepada kerajaan persekutuan untuk merujuk keputusan itu ke Mahkamah Rayuan, Kitingan mengatakan, adalah bergantung kepada kerajaan persekutuan untuk memutuskan apakah akan atau tidak. “Bagi saya, Umno dan Pas berhak atas pendapat mereka. Pada masa yang sama, mereka juga harus menghormati keputusan mahkamah,” katanya

Read Previous

Berhenti memberi tekanan yang tidak wajar kepada Azizulhasni

Read Next

Notis Kebankrapan melumpuhkan kelayakan Najib untuk menjadi PM lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here