The Malaysia Post

Berhenti memberi tekanan yang tidak wajar kepada Azizulhasni

Pemenang pingat perak Olimpik tiga kali, Datuk Lee Chong Wei percaya bahawa Mohd Azizulhasni Awang berada di landasan yang betul dalam mengejar kejayaan di Olimpik tetapi dia tidak seharusnya diletakkan di bawah tekanan yang tidak perlu.

Dia mengatakan bahawa penunggang basikal elit kebangsaan baru-baru ini menunjukkan bahawa dia adalah prospek pingat emas di Olimpik Tokyo.

Namun, Chong Wei mengatakan bahawa setelah hampir memenangi emas Olimpik pertama di Malaysia sendiri, dia tahu bahawa misi Olimpik mempunyai pelbagai cabaran tersendiri.

“Saya tahu apa yang Azizul mahukan di Tokyo (pingat emas). Saya yakin dia cukup yakin setelah berjaya dalam kejohanan di Australia baru-baru ini.

“Sebagai bekas atlet, saya memahami sepenuhnya apa yang dia rasakan sekarang. Oleh itu, saya tidak akan memberi tekanan kepada Azizul, dan saya berdoa agar dia melakukan yang terbaik di Tokyo, ”kata Chong Wei kepada Bernama baru-baru ini.

Azizulhasni telahpun berjaya memenangi dua pingat perak dalam pecut lelaki dan keirin, di Kejohanan Berbasikal Trek Nasional Australia hujung minggu lalu.

Bekas juara dunia berusia 33 tahun itu mengalahkan seorang lagi pelumba basikal trek kebangsaan, Mohd Shah Firdaus Sahrom untuk memenangi acara pecut lelaki di Kejohanan Trek Victoria Elite, Februari lalu.

Baca Lagi | Tuntutan kedutaan Indonesia terhadap kes rogol Paul Yong dengan pembantu rumah

Azizulhasni, yang dikenali sebagai The Pocket Rocketman, telah layak ke Olimpik Tokyo dalam acara keirin kegemarannya dan acara pecut individu.

Chong Wei, yang akan menjadi chef de misi Malaysia untuk permainan itu, mengatakan Olimpik tahun ini akan menjadi luar biasa kerana fakta bahawa ia akan dianjurkan di tengah-tengah wabak Covid-19.

“Ini adalah masa-masa sukar bagi semua orang dan saya harap semua atlet baik-baik saja. Saya harap Covid-19 cepat hilang dan berdoa agar semuanya kembali normal,” tambahnya.

Legenda badminton mengatakan bahawa dia gembira melihat bahawa persiapan untuk acara sukan terbesar di dunia berjalan lancar.  Dia berharap agar atlet tidak cedera menjelang pertandingan, yang akan berlangsung dari 23 Julai hingga 8 Ogos.

Read Previous

Tuntutan kedutaan Indonesia terhadap kes rogol Paul Yong dengan pembantu rumah

Read Next

Kerajaan persekutuan mesti menunaikan kewajipan kewangannya agar Sabah maju

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.