The Malaysia Post

Muhyiddin Yassin angkat sumpah sebagai Perdana Menteri Ke-8

Tan Sri Muhyiddin Yassin selesai mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri kelapan di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah sebentar tadi.

Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia sebagai Perdana Menteri itu berlangsung di Balai Singgahsana Kecil, Istana Negara pada jam 10.33 pagi.

Al-Sultan Abdullah memberi perkenan pelantikan itu selaras dengan Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Tun Dr Mahathir Mohamad telah dilantik sebagai Perdana Menteri Interim setelah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri ketujuh pada 24 Februari lepas.

Terdahulu, beberapa kenderaan rasmi golongan kenamaan (VIP) mula memasuki Pintu 2 Istana Negara bagi menghadiri Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan Perdana Menteri kelapan.

Kenderaan yang membawa masuk Muhyiddin dilihat memasuki di Pintu 1 Istana Negara. Serentak itu, rombongan kenderaan dipercayai ahli keluarga Muhyiddin dan beberapa ahli Parlimen turut memasuki Pintu 2 Istana Negara.

Terdahulu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim disusuli kenderaan rasmi Yang Dipertua Dewan Negara dan Yang Dipertua Dewan Rakyat memasuki Istana Negara. Antara ahli Parlimen yang kelihatan adalah Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob.


Read Previous

Pengerusi UMNO Johor angkat sumpah sebagai MB

Read Next

Perdana Menteri Ke-8: Perjalanan Muhyiddin Yassin dalam arena politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here