The Malaysia Post

MoU tidak bermaksud Pembangkang bergabung dengan kerajaan, kata Loke DAP

Perjanjian “bersejarah” yang akan ditandatangani oleh pemerintah dan penggubal undang-undang Pembangkang petang ini boleh membawa kepada kerjasama politik yang lebih besar dan kepemimpinan dua pihak di negara ini, kata Anthony Loke dari DAP.

Pemimpin parlimen DAP itu menggesa rakyat Malaysia untuk tidak menghiraukan perjanjian yang belum pernah terjadi sebelumnya, dengan menegaskan bahawa penggubal undang-undang Pembangkang akan terus meneliti kerajaan mengenai kesilapan dan kekurangan.

“Sebagai salah seorang perunding PH (Pakatan Harapan), saya harap pemahaman ini tidak hanya akan mengembalikan kestabilan politik buat masa ini, tetapi juga menyumbang ke arah landskap dan budaya politik bipartisan yang lebih dinamis dan konsultatif, terutama di Parlimen.

“Saya harap semua pihak akan meluangkan masa untuk membaca dan menilai dokumen bersejarah itu ketika diumumkan,” katanya.

Loke menjelaskan bahawa perjanjian itu dirancang untuk membiarkan negara fokus untuk mengalahkan Covid-19 dan memulihkan ekonomi, dan tidak bermaksud bahawa wakil-wakil Pembangkang akan dipilih menjadi pemerintah.

Semalam, sekumpulan penggubal undang-undang persekutuan PH dan Perikatan Nasional bersama-sama mengumumkan bahawa memorandum persefahaman untuk kerjasama politik antara kedua-dua pesaing politik itu akan ditandatangani petang ini.

Bipartisanship menjadi platform utama bagi kedua-dua belah pihak sejak Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai perdana menteri.

Baca Lagi | Syed Saddiq mengaku tidak bersalah atas tuduhan pengubahan wang haram

Tidak lama setelah menjawat jawatan itu, Ismail Sabri bertemu dengan para pemimpin PH dan bersama-sama mengeluarkan pernyataan dengan mereka untuk menyatakan komitmen bersama untuk memerangi wabak tersebut dan juga melindungi kehidupan dan mata pencarian rakyat Malaysia.

Sebelum melantik Ismail Sabri, Yang di-Pertuan Agong juga menasihati ahli politik di negara ini untuk mengetepikan perbezaan mereka dan bekerjasama untuk kemajuan Malaysia.

Read Previous

Lebih 100 guru di Terengganu enggan suntikan Covid

Read Next

Agong memberi penghormatan dan mengucapkan tahniah kepada Olimpik Malaysia, Paralympians

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.