The Malaysia Post

Agong memberi penghormatan dan mengucapkan tahniah kepada Olimpik Malaysia, Paralympians

Kejayaan atlet Malaysia di Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo baru-baru ini serta pengorbanan barisan depan negara dalam memerangi Covid-19 mendapat pujian Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Parlimen hari ini.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia merakamkan penghargaannya dengan meminta Anggota Parlimen berdiri untuk memberikan tepukan gemuruh kepada mereka ketika merasmikan sesi keempat Parlimen ke-14 hari ini.

“Pada kesempatan ini, saya ingin merakamkan ucapan tahniah atas kejayaan atlet negara yang telah berjuang keras untuk menjadikan negara ini terkenal dengan sokongan dan doa semua rakyat Malaysia.

“Saya juga menghargai kesetiaan dan sumbangan dari barisan hadapan negara, terutama mereka yang berada dalam perkhidmatan kesihatan yang terus bekerja keras untuk melayani tanpa lelah dan menghadapi pelbagai cabaran dalam lanskap pandemi yang panjang.

“Oleh itu, marilah kita terus menyokong dan mengucapkan terima kasih kepada semua barisan depan dan sektor kritikal lain untuk perkhidmatan mereka yang tiada tandingannya,” kata Seri Paduka.

Pada Sukan Olimpik Tokyo 2020, Malaysia memenangi pingat perak menerusi juara berbasikal negara, Datuk Mohd Azizulhasni Awang dalam acara keirin sementara pasangan Aaron Chia-Soh Wooi Yik merangkul pingat gangsa dalam beregu lelaki dalam sukan badminton, yang membuat debut Olimpik di Sukan Tokyo.

Bagi Paralimpik, Malaysia memenangi tiga pingat emas yang disumbangkan oleh Abdul Latif Romly dalam lompat jauh T20 lelaki; Cheah Liek Hou dalam perseorangan lelaki bulutangkis SU5 dan Bonnie Bunyau Gustin dalam powerlifting.

Jong Yee Khie (powerlifting); dan Chew Wei Lun (boccia) memenangi pingat perak di Paralimpik.

Sebelumnya, sebelum memulakan ucapannya, Kebawah Duli Yang Maha Mulia menjemput Anggota Parlimen dan rakyat Malaysia untuk berdiam diri selama satu minit dan agar umat Islam membacakan Al-Fatihah bagi orang-orang yang meninggal dunia kerana Covid-19.

Menurut laman web CovidNow, pada tengah malam semalam (12 Sept), sejumlah 20,711 kematian akibat Covid-19 dicatatkan di negara ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

MoU tidak bermaksud Pembangkang bergabung dengan kerajaan, kata Loke DAP

Read Next

Menteri Luar Negeri berkata Malaysia menyokong pentadbiran pimpinan Afghanistan yang inklusif

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.