The Malaysia Post

Menteri Luar Negeri berkata Malaysia menyokong pentadbiran pimpinan Afghanistan yang inklusif

Menteri Luar Negeri Malaysia, Datuk Saifuddin Abdullah menegaskan sokongan Malaysia untuk proses inklusif yang dipimpin Afghanistan, dimiliki dan dikendalikan oleh Afghanistan, ke arah penyelesaian politik yang berkekalan yang akan mewujudkan keamanan dan keamanan di Afghanistan.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra) awal hari ini mengatakan Saifuddin juga mendesak penghormatan terhadap kesucian hak asasi manusia dan kebebasan asasi di Afghanistan, yang menjamin penyertaan wanita, belia, dan minoriti secara penuh dan bermakna.

Saifuddin berkata demikian ketika dia berpartisipasi hampir dalam Mesyuarat Menteri Tingkat Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Situasi Kemanusiaan di Afghanistan pada hari Isnin.

Dia juga berjanji sumbangan kewangan dari Malaysia berjumlah AS $ 100,000 (RM414,800) untuk membantu mengurangkan krisis kemanusiaan di Afghanistan.

Dalam campur tangan menteri luar negeri dalam pertemuan itu, dia telah menekankan bahawa keselamatan, keamanan, hak asasi manusia dan kesejahteraan semua rakyat Afghanistan dan warga negara lain di negara itu harus diberi keutamaan dan dilindungi, dan didorong untuk segera, aman dan tidak terhalang akses kemanusiaan.

Mesyuarat tergempar itu diadakan oleh António Guterres, Setiausaha Jeneral PBB untuk menunjukkan solidariti kepada rakyat Afghanistan dan untuk mengeluarkan seruan cepat untuk mendapatkan dana dan sokongan oleh masyarakat antarabangsa untuk menangani keperluan kemanusiaan yang teruk di Afghanistan.

Setiausaha Agung PBB menekankan keperluan mendesak AS $ 604 juta untuk menyokong 11 juta rakyat Afghanistan selama empat bulan akan datang.

Penyertaan Malaysia dalam pertemuan itu mencerminkan solidaritasnya kepada rakyat Afghanistan dan sokongannya yang tidak berbelah bagi kepada PBB dalam mengurangkan penderitaan rakyat Afghanistan, tambah kenyataan itu.

Read Previous

Agong memberi penghormatan dan mengucapkan tahniah kepada Olimpik Malaysia, Paralympians

Read Next

MoU Putrajaya-Pakatan tidak bermaksud parti menerima Anwar, DAP, Bersatu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.