The Malaysia Post

Lebih 100 guru di Terengganu enggan suntikan Covid

Kira-kira 100 guru di Terengganu enggan mendapat suntikan vaksin Covid-19, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar hari ini.

Katanya, jumlah itu hanya mewakili peratusan kecil dari keseluruhan guru yang berkhidmat di negeri ini.

“Saya tidak tahu alasan mereka untuk tidak mendapat ubat vaksin.

“Saya hanya menyuruh mereka mempertimbangkan semula keputusan mereka untuk kebaikan semua pihak termasuk keluarga dan murid mereka,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian penggal keempat Dewan Undangan Negeri ke-14 di Wisma Darul Iman di sini. 

Ahmad Samsuri mengatakan untuk sementara waktu, satu-satunya pendekatan adalah untuk meyakinkan mereka untuk menerima vaksinasi kerana tidak ada peraturan atau undang-undang untuk memberikan tindakan apa pun kepada mereka.

Ditanya adakah guru yang menolak vaksinasi perlu menjalani ujian saringan Covid-19 secara rawak ketika sesi persekolahan bermula, Ahmad Samsuri berkata, “Ini mungkin satu cara. Sekiranya mereka bersedia mengikuti ujian Covid-19 setiap dua minggu, itu bergantung kepada mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr Alias Razak ketika ditemui berkata, penghunian katil unit rawatan rapi (ICU) sekarang masih tinggi iaitu lebih dari 75 peratus, yang menjadi faktor mengapa Terengganu tidak berpindah ke Fasa Tiga Rancangan Pemulihan Nasional (JPN).

“Kami memerlukan kadar ICU pada 50 persen untuk pindah ke Tahap Tiga tetapi sekarang kami lebih dari 75 persen. Ini kerana kemasukan pesakit Covid-19 ke ICU adalah 21 hari dan ini sangat lama.

“Walaupun kadar harian masuk ICU kecil, tetapi penghunian semakin tinggi dari masa ke masa kerana menunggu selama 21 hari,” katanya dan menjangkakan penggunaan tempat tidur ICU akan menurun dalam tiga minggu.

Baca Lagi | Video ‘VIP’ yang didakwa melompat barisan di masjid Putrajaya disiasat

Dalam perkembangan lain, Pengerusi Jawatankuasa Keusahawanan, Sumber Manusia, Industri Mikro dan Hal Ehwal Penjaja, Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman yang disahkan positif Covid-19, kini berada dalam keadaan stabil.

Katanya, ADUN Kota Putera dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) minggu lalu setelah disahkan positif Covid-19 setelah demam dan dijangka akan keluar dari hospital tidak lama lagi.

Read Previous

Kedai pop-up BTS pertama kali dibuka di Malaysia di 1 Utama

Read Next

MoU tidak bermaksud Pembangkang bergabung dengan kerajaan, kata Loke DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.