The Malaysia Post

Video ‘VIP’ yang didakwa melompat barisan di masjid Putrajaya disiasat

Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) sedang menyiasat video yang menjadi viral sejak semalam menunjukkan seorang VIP yang didakwa melompat barisan di masjid untuk menunaikan solat Jumaat.

Timbalan Menteri, Datuk Ahmad Marzuk Shaary menegaskan bahawa semua jamaah harus dilayan dengan adil, sambil menambah bahawa kelompok kayangan (VIP) tidak seharusnya ada di masjid.

Dia mengatakan bahawa pengurusan masjid harus menggunakan budi bicara mereka dan tidak tunduk pada kehendak kumpulan tertentu, sambil menambah bahawa pihak jabatan sedang menunggu penjelasan mengenai perkara itu oleh masjid yang berkenaan.

“Bahkan saya akan mengantri ketika berada di masjid, yang paling penting ialah (jamaah) harus datang lebih awal untuk mendapatkan tempat,” tambahnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program yang dihoskan oleh Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia dan Bank Islam untuk mengedarkan bakul makanan dan sumbangan wang tunai kepada 25 pemandu beca di Dataran Muhammadi, di sini hari ini.

Video itu menarik perhatian dan kritikan dari netizen yang mempersoalkan adanya diskriminasi yang jelas antara orang kenamaan dan orang biasa.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, Ahmad Marzuk mengatakan, jabatan akan terus mengemas kini prosedur operasi standard (SOP) yang melibatkan kehadiran jamaah di masjid dari semasa ke semasa, sambil menambah bahawa pada masa ini, jumlah jamaah yang dibenarkan menghadiri solat terhad.

Baca Lagi | Aliran masuk modal asing menandakan prospek pemulihan ekonomi Malaysia cerah

“Bagaimanapun, pemerintah memandang serius perkara ini dan kami akan memperbaharui SOP jika perlu.

“Kadar jangkitan Covid-19 juga merupakan salah satu pertimbangan untuk kita memperbaharui SOP untuk membolehkan lebih banyak jamaah menunaikan solat di masjid, tetapi yang paling penting sekarang ialah negara mencapai kekebalan kawanan terlebih dahulu untuk mengekang Covid-19 wabak, ”tambahnya.

Read Previous

Aliran masuk modal asing menandakan prospek pemulihan ekonomi Malaysia cerah

Read Next

Kedai pop-up BTS pertama kali dibuka di Malaysia di 1 Utama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.