The Malaysia Post

Aliran masuk modal asing menandakan prospek pemulihan ekonomi Malaysia cerah

Malaysia mencatat aliran masuk modal asing sebanyak RM7.7 bilion untuk bulan Ogos 2021, menandakan aliran masuk bersih bulanan tertinggi sejak Jun 2020, dan mengimbangi penurunan dalam dua bulan sebelumnya, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Orang asing menjadikan pembeli bersih di pasaran bon ringgit dengan nilai keseluruhan RM6.6 bilion (Julai 2021:

RM3.6 bilion), dan ekuiti Malaysia pada harga RM1.1 bilion (Julai 2021: -RM1.3 bilion).

Malaysia telah mencatat aliran masuk modal asing bersih berkat kemajuan positif Rancangan Pemulihan Nasional (NRP), yang telah memperbaiki keadaan kesihatan awam secara keseluruhan, serta memungkinkan pembukaan semula sektor ekonomi secara beransur-ansur melalui Program Imunisasi COVID-19 Nasional (PICK) ). Ini menetapkan nada untuk pemulihan ekonomi Malaysia yang lebih kuat pada suku keempat (S4) 2021, kata menteri kewangan.

Walaupun prospek ekonomi Malaysia terus dicabar oleh peningkatan kadar jangkitan, kemajuan positif terhadap vaksinasi dan pengawalan kes-kes COVID-19 yang kritikal diharapkan dapat mendorong pertumbuhan.

Selanjutnya, beberapa negeri telah beralih ke Tahap Dua dan Tiga NRP. Ini termasuk Lembah Klang dan Putrajaya, yang beralih ke Tahap Dua pada 10 September 2021, yang meramalkan pembukaan semula sektor ekonomi untuk negeri-negeri yang paling ramai penduduknya.

“Prospek pertumbuhan yang lebih baik ini telah mengembalikan keyakinan pelabur terhadap pasaran modal Malaysia,” kata Tengku Zafrul.

Ogos menandakan bulan pertama pembelian asing ekuiti Malaysia sejak Jun 2019, dengan penjualan bersih asing menunjukkan tanda-tanda penurunan yang jelas. Indeks penanda aras tempatan Malaysia, FBMKLCI, yang turun sebanyak 5.7 peratus dari tahun ke tahun, berjaya memulihkan 50 peratus kerugiannya sejak dua minggu yang lalu.

Ini adalah bukti keyakinan pelabur dan pengurus dana terhadap prospek pertumbuhan ekonomi negara, serta kesinambungan dasar. Penilaian menarik berbanding pasaran lain di rantau ini juga menjadi tarikan utama aliran masuk dana asing, katanya.

Dari segi pasaran bon ringgit, aliran masuk asing pada bulan Ogos 2021 terutamanya dalam Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS) bernilai RM3.1 bilion (Julai 2021: -RM3.6 bilion); dan Isu Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) pada RM3.2 bilion (Julai 2021: RM425 juta). Segmen pasaran bon korporat juga menyaksikan aliran masuk asing bersih yang lebih tinggi, bernilai RM267 juta (Julai 2021: + RM62 juta).

Pada akhir Ogos 2021, pemegangan bon kerajaan Malaysia asing meningkat sebanyak RM23.9 bilion kepada RM226.1 bilion, merangkumi RM191.7 bilion atau 40.3 peratus daripada jumlah MGS; dan RM34.4 bilion atau 8.6 peratus daripada jumlah MGII.

Pada Jun 2021, lebih daripada 50 peratus pegangan asing bon kerajaan Malaysia terdiri daripada pelabur jangka panjang. Ini termasuk bank pusat dan kerajaan lain (32.4 peratus); dana pencen (18.4 peratus); dan syarikat insurans (2.2 peratus).

Prospek untuk suku keempat (Q4 2021) nampaknya lebih cerah kerana kadar vaksinasi yang cepat memungkinkan pembukaan semula lebih banyak sektor ekonomi. Ini akan meningkatkan prospek peningkatan penggunaan daripada permintaan terpendam isi rumah dan perniagaan, kata Tengku Zafrul. Tetapi prospek untuk suku ketiga 2021 mungkin mencabar kerana Fasa Satu yang berpanjangan bagi beberapa negeri seperti Selangor, yang merupakan penyumbang penting kepada KDNK negara.

Baca Lagi | Pedofil yang paling dikehendaki Alladin berada di bawah radar PDRM selama lebih dari satu dekad

Faktor lain yang menyokong prospek pertumbuhan Malaysia termasuk permintaan luaran yang lebih kuat (untuk produk seperti elektrik dan elektronik (E&E), dan hidrokarbon); kenaikan harga komoditi, dan pelaburan berterusan dalam projek infrastruktur berskala besar dengan kesan pengganda tinggi.

Read Previous

Messi memecahkan rekod Pele

Read Next

Video ‘VIP’ yang didakwa melompat barisan di masjid Putrajaya disiasat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.