The Malaysia Post

MotoGP Perancis 2023: Miller mendahului FP2

Pada hari Jumaat di Le Mans, Miller pergi untuk sapuan bersih dan mencatatkan masa 1m30.950s untuk mengungguli Espargaro Aprilia dengan 0.119 saat pada pusingan terakhir sesi tersebut.

Walaupun hujan mengancam Le Mans, semua pelumba berjaya memperbaiki masa mereka dalam sesi latihan bebas pertama (FP1) sambil berusaha untuk layak ke Q2 dalam sesi kelayakan Sabtu.

Untuk masa ini, juara dunia 2021, Quartararo, tidak akan tampil dalam sesi tersebut. Pelumba Yamaha itu hanya berada di tempat ke-12 dalam latihan bebas dan terpaksa berentap di sesi kelayakan Q1.

Marquez Sekali Lagi Gagal Dapatkan Masa Terbaik

Marquez, yang baru pulih daripada kecederaan, menghadapi ketidakberuntungan pada pagi Jumaat.

Beliau menyelesaikan hari itu dengan ketinggalan besar di selekoh 9 dan merosakkan motosikal Hondanya.

Baca lagi | MotoGP Malaysia: SIC berpuas hati dengan kehadiran 163,000 penonton selepas selang dua tahun

Sesi bermula dengan beberapa kemalangan berturut-turut, termasuk Espargaro, pengganti sementara Aprilia RNF, Lorenzo Savadori, Augusto Fernandez dari Tech3 GASGAS, dan Alex Marquez di Gresini Ducati yang terjatuh dalam 15 minit pertama FP2.

Setelah 15 minit larian, peningkatan masa pusingan yang ketara datang dari Marco Bezzecchi dari VR46 Ducati. Beliau meraih tempat ketiga keseluruhan dengan masa 1m31.654s selepas menamatkan FP1 di tempat kelapan.

Dengan kira-kira 20 minit tersisa dalam sesi yang berlangsung selama sejam, Quartararo dari Yamaha keluar ke trek dengan tayar lembut baru untuk memulakan serangan petang.

Pada dua pusingan pertama, Quartararo tergelincir di selekoh 6 yang menurun di sebelah kanan sambil mencari perasaan yang lebih baik dari bahagian hadapan motosikal Yamahanya.

Pada pusingan terbang ketiga dalam larian itu, Quartararo mencatat masa 1m31.675s, menempatkannya di tempat kelapan terpantas.

Namun, sebentar kemudian, Brad Binder di kilang KTM mengungguli dengan masa 1m31.352s.

Miller mengatasi rakan sepasukannya dengan catatan masa 1m31.312s yang tinggal 10 minit, namun sebentar saja kerana Bezzecchi mengambil alih dengan 1m31.150s.

Baca lagi : ‘Kami Menghormati Tempat’ : Peminat Jepun Mendapat Pujian kerana Membersihkan Stadium Selepas Perlawanan Pembukaan Piala Dunia Qatar

Percubaan Terakhir Miller Berjaya Atasi Pelumba Lain

Dua minit terakhir, Espargaro dari Aprilia mencatat masa terpantas dengan 1m31.069s, tetapi harus puas dengan kedudukan kedua selepas percubaan terakhir Miller dengan 1m30.950s.

Bezzecchi menempati tempat ketiga, diikuti oleh Jorge Martin dari Pramac yang terjatuh pada awal sesi, dan Johann Zarco.

Maverick Vinales berada di tempat keenam dengan motosikal Aprilia-nya, diikuti oleh Binder dan Marc Marquez, yang berjaya melaju ke Q2 walaupun terjatuh pada akhir sesi.

Keputusan tersebut membuktikan kemahiran Francesco Bagnaia sebagai juara dunia yang berada di tempat kesembilan, mengatasi Alex Marquez dari pasukan Gresini.

Di samping itu, Luca Marini pula tidak berjaya meneroka tempat 10 teratas dengan perbezaan hanya 0.003 saat bersama motosikal VR46 Ducati miliknya.

Pada pagi Sabtu, dia akan bertanding dalam Q1 bersama-sama Quartararo, Joan Mir dari pasukan Honda, serta rakan sejawatnya, Alex Rins dari pasukan LCR yang berada di tempat ke-13 dan ke-14.

Read Previous

Kes Ebit Lew: 436 Gambar Antara Bahan Bukti Diperoleh Dari Telefon Bimbit Tertuduh

Read Next

Ini 18 Tempat Menarik Di Melaka Yang Paling Best Dan Terkini!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.