The Malaysia Post

Michelle Yeoh Mempertahankan Pencalonan Oscar Andrea Riseborough

Pencalonan Oscar Andrea Riseborough

Tan Sri Michelle Yeoh yang dicalonkan Oscar menyokong pencalonan Akademi Andrea Riseborough untuk pelakon terbaik dalam To Leslie.

Dalam temu bual semalam (10 Februari) di rancangan radio BBC Today, aktres kelahiran Ipoh itu mengakui dia ‘tidak tahu cukup untuk membuat komen’ tetapi menghormati keupayaan Akademi untuk mengenali bakat.

“Saya tahu bahawa Akademi sentiasa berbangga kerana mempunyai peraturan di mana kita semua bermain mengikut peraturan,” kata Yeoh.

“Jika ia begitu mudah, ia boleh dilakukan sebelum ini. Kami sentiasa berkembang. Kami akan sentiasa berkembang tentang cara melindungi integriti kami. Saya mempunyai keyakinan besar bahawa kami akan melakukannya.”

Yeoh memenangi Persembahan Terbaik oleh Pelakon dalam Filem, Muzikal atau Komedi di Golden Globes bulan lepas untuk peranannya dalam Everything Everywhere All At Once.

Filem drama indie Riseborough To Leslie telah diabaikan oleh penonton arus perdana sehingga selebriti Hollywood termasuk Edward Norton, Kate Winslet dan Gwyneth Paltrow memujinya dalam talian menjelang musim Oscar.

Baca Lagi | Zambry berkata Malaysia Masih Akan Bekerja Erat dengan Asean

Baca Lagi | Masa untuk Percintaan: Idea Hadiah Hari Valentine untuk Dia dan Dia

Tindak balas daripada Pencalonan

Pencalonan yang mengejutkan itu mendapat tindak balas daripada pengguna dalam talian dan selebriti lain kerana mereka mendakwa Akademi telah menolak pelakon warna seperti Viola Davis untuk The Woman King dan Danielle Deadwyler untuk Till.

Walaupun mendapat kritikan, Ketua Pegawai Eksekutif Akademi Bill Kramer berkata dalam satu kenyataan bahawa ia menyemak keputusannya dan memutuskan untuk mengekalkan pencalonan Riseborough.

Yeoh berkata bahawa dia ‘mencintai’ Davis dan Deadwyler, berharap mereka semua boleh mendapat Oscar tetapi mengatakan bahawa ia akhirnya masih satu pertandingan.

Kemasukan Asia untuk Hollywood

Lelaki berusia 60 tahun itu berkongsi bahawa dia mengambil masa 40 tahun untuk dicalonkan, berkata anggukannya melambangkan mesej kemasukan Asia dari Hollywood.

“Ia mengambil masa yang lama untuk dilihat dan dikenali… Ia bukan hanya mengenai saya. Ia adalah pengesahan untuk orang yang kelihatan seperti saya berada di sana, untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan ini.” Yeoh berkata.

“Setiap pelakon, pelakon dan pembuat filem mencurahkan isi hati dan jiwa mereka ke dalam filem …Saya tidak fikir kami memulakan perjalanan dengan memikirkan ini yang kami sasarkan. Kisah yang ingin kami sampaikan jauh lebih penting daripada itu.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Masa untuk Percintaan: Idea Hadiah Hari Valentine untuk Dia dan Dia

Read Next

Penyanyi Malaysia Jamal Abdillah Ajak Peminat Menamakan Anak Keempatnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.