The Malaysia Post

Majoriti Satu Undi Sahaja, Pemilihan Diadakan Semula

ALOR SETAR: Pemilihan jawatan Ketua UMNO Bahagian Sik yang sebelum ini dimenangi oleh Datuk Muhamad Khizri Abu Kassim dengan majoriti satu undi akan diadakan semula tidak lama lagi. Keputusan ini diumumkan oleh Setiausaha UMNO Kedah, Datuk Ariffin Man setelah menerima surat daripada Ibu Pejabat UMNO semalam.

Menurut Datuk Ariffin, surat tersebut memberitahu bahawa pemilihan untuk jawatan Ketua Bahagian Sik perlu diadakan semula. Namun, beliau menegaskan bahawa pemilihan semula itu tidak melibatkan jawatan-jawatan lain di dalam parti UMNO.

Sebelum ini, Datuk Muhamad Khizri Abu Kassim menang dengan majoriti satu undi dalam pemilihan jawatan Ketua UMNO Bahagian Sik yang diadakan pada bulan Februari tahun ini. Namun, keputusan tersebut dipertikaikan oleh pihak tertentu dan aduan dibuat kepada pihak atasan parti.

UMNO Kedah kekal positif

Keputusan untuk mengadakan semula pemilihan jawatan Ketua UMNO Bahagian Sik ini disambut baik oleh ramai pihak dalam parti, termasuk pengundi di kawasan tersebut. Pemilihan semula ini diharapkan dapat memberikan keputusan yang lebih tepat dan adil bagi semua pihak yang terlibat.

Baca lagi | Kejohanan Maybank, Jelajah LPGA acara Golf terkaya di Asia

Sementara itu, pihak UMNO Kedah telah mengambil langkah-langkah untuk memastikan pemilihan semula ini berjalan dengan lancar dan adil. Setiausaha UMNO Kedah, Datuk Ariffin Man juga telah mengingatkan semua ahli UMNO untuk mematuhi peraturan dan prosedur yang ditetapkan dalam pemilihan jawatan tersebut.

Pemilihan semula perbaiki imej UMNO

Kedah merupakan salah satu negeri yang penting dalam politik Malaysia, dan keputusan pemilihan jawatan Ketua UMNO Bahagian Sik akan memberi impak terhadap politik di negeri tersebut. Pada masa yang sama, pemilihan jawatan Ketua UMNO Bahagian Sik ini juga dilihat sebagai tanda yang menunjukkan bahawa demokrasi masih hidup dan berkembang di dalam parti politik Malaysia.

Baca lagi | Jack Ma Muncul Setelah ‘Hilang’ 2 Tahun

Keputusan untuk mengadakan pemilihan semula tersebut menunjukkan bahawa parti UMNO mempunyai mekanisme yang efektif untuk menyelesaikan pertikaian dalam parti dengan cara yang demokratik dan adil.

Selain itu, keputusan untuk mengadakan semula pemilihan jawatan Ketua UMNO Bahagian Sik ini juga menunjukkan bahawa parti UMNO berusaha untuk memperbaiki imej parti mereka dan memastikan bahawa kepercayaan orang ramai terhadap parti tersebut diperkukuhkan. Dalam tempoh yang sukar ini, parti UMNO harus berusaha untuk mengekalkan sokongan dan kepercayaan rakyat ke atas parti mereka.

Read Previous

Kejohanan Maybank, Jelajah LPGA acara Golf terkaya di Asia

Read Next

Mahkamah Kuwait Jatuhkan Hukuman Terhadap Jho Low

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.