The Malaysia Post

Mahkamah Kuwait Jatuhkan Hukuman Terhadap Jho Low

KUWAIT CITY, 29 Mac 2023 -Pada hari Selasa semalam, Mahkamah Kuwait telah menjatuhkan hukuman kepada seorang ahli perniagaan yang sedang dalam pelarian, iaitu Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low, secara ‘in absentia’ kerana dituduh terlibat dalam pengubahan wang haram yang berkaitan dengan skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB). Tindakan ini adalah suatu bentuk hukuman yang diberikan walaupun individu tersebut tidak hadir di mahkamah.

Laporan akhbar Kuwait Al-Qabas melaporkan bahawa seorang sheikh dan beberapa rakan kongsinya, termasuk dua warga asing, telah dihukum penjara selama 10 tahun. Seorang peguam juga telah dijatuhi hukuman penjara selama tujuh tahun atas tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan dana Malaysia.

Baca lagi | Majoriti Satu Undi Sahaja, Pemilihan Diadakan Semula

Mereka juga diarahkan untuk memulangkan AS$1 bilion (RM4.4 bilion) serta membayar denda sebanyak KD145 juta (RM2 bilion).

Walaupun begitu, laporan tersebut tidak memberikan nama sheikh dan rakan kongsi, serta peguam yang terlibat. Mereka hanya disebut sebagai ‘dana Malaysia’ dalam laporan tersebut. Menurut laporan tersebut, kes ini berkaitan dengan skandal pengubahan wang haram terbesar yang melibatkan Low dan ahli perniagaan Syria-Perancis bernama Bachar Kiwan.

Anak bekas perdana Menteri Kuwait terlibat

Mengikut laporan yang diterbitkan melalui portal Sarawak Report, dana Malaysia yang dirujuk merujuk kepada 1MDB. Portal yang sama turut mendakwa bahawa sheikh yang dimaksudkan adalah anak kepada bekas Perdana Menteri Kuwait, Sheikh Sabah Jaber Al-Mubarak Al-Sabah. Rakan kongsi yang dikaitkan dengan Low iaitu Hamad Al Wazan dan peguamnya, Saud Abdelmohsan juga turut disebut dalam laporan tersebut.

Baca lagi | Kejohanan Maybank, Jelajah LPGA acara Golf terkaya di Asia

Laporan Al-Qabas melaporkan bahawa kelima-lima individu tersebut dituduh terlibat dalam pengubahan wang haram dalam mata wang China, bernilai KD343,700,000 (kira-kira RM4.95 bilion). Agensi berita tersebut mendakwa bahawa kelima-lima individu yang terlibat mengetahui bahawa wang tersebut merupakan hasil haram yang diselewengkan daripada dana pelaburan Malaysia.

Laporan tersebut juga menyatakan bahawa kes ini telah ditangguhkan selama dua tahun sebelum dibuka semula kerana pihak pendakwaan mengalami halangan untuk memperoleh maklumat dari luar negara.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Majoriti Satu Undi Sahaja, Pemilihan Diadakan Semula

Read Next

Hafiz Mahamad Sekali Lagi Sponsor 10 Buah Bas Raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.