The Malaysia Post

Liverpool menewaskan Man United

Liverpool menyimpan peluang mereka untuk mendapat tempat di Liga Juara-Juara musim depan dengan kemenangan 4-2 yang mendebarkan ke atas Manchester United di Old Trafford pada hari Khamis.

Anak buah Jurgen Klopp masih perlu memenangi baki tiga perlawanan mereka untuk menjamin tempat di empat teratas Liga Perdana, tetapi berjaya mengatasi rintangan terbesar di jalan mereka dengan kemenangan pertama ke United sejak 2014.

Roberto Firmino menjaringkan dua gol pada separuh masa kedua selepas Diogo Jota membatalkan pembukaan awal Bruno Fernandes untuk pasukan tuan rumah.

Pukulan Marcus Rashford membuat penyudah utama, tetapi Mohamed Salah memperoleh kemenangan penting pada minit terakhir ketika Liverpool melonjak ke tangga kelima.

“Kami masih dalam permainan, masih dalam perlumbaan. Hanya itu yang dapat kami lakukan malam ini, ”kata Klopp.

“Itu perlu. Tanpa hasil ini kita tidak perlu membincangkannya. “

Pertembungan antara dua kelab bola sepak Inggeris yang paling berjaya ditangguhkan 11 hari yang lalu ketika peminat United menyerang padang dan bertembung dengan polis di tengah tunjuk perasaan terhadap pemilik kelab.

Baca Lagi | Sejarah dibuat ketika Westbrook menetapkan rekod NBA triple-double

Tunjuk perasaan damai berlaku sebelum memulakan ketika penyokong sekali lagi menyuarakan kemarahan mereka pada keluarga Glazer.

Ketidakpercayaan terhadap orang Amerika telah ditanggung oleh United dalam projek Liga Super Eropah (ESL) yang gagal, yang runtuh dalam masa 48 jam bulan lalu kerana reaksi dari peminat, pemain, pemerintah dan badan-badan pemerintah.

United dan Liverpool dilaporkan adalah dua pendorong utama di sebalik projek yang berusaha menjamin bola sepak Eropah peringkat teratas untuk 15 ahli pengasas setiap musim tanpa perlu memenuhi syarat di lapangan.

Kedua-dua kelab telah berjuang beberapa kali dalam satu dekad terakhir untuk mendapatkan kekayaan bola sepak Liga Juara-Juara menerusi kedudukan empat teratas di Liga Perdana.

Tempat United dalam pertandingan kelab utama Eropah musim depan pasti terjamin, walaupun mereka gagal mendapat tempat kedua di belakang Manchester City pada hari Khamis.

Ole Gunnar Solskjaer membuat 10 perubahan dari kekalahan 2-1 kepada Leicester pada hari Selasa yang merangkul gelaran untuk City.

Pemain Norway itu mengembalikan sebahagian besar kesebelasan utama reguler untuk permainan keempat United dalam tujuh hari, tetapi kehadiran Harry Maguire ketinggalan teruk dengan kapten United diketepikan oleh kecederaan pergelangan kaki.

“Sudah tentu anda akan merindukannya, tetapi dia sudah keluar dan kita harus menghadapinya,” kata Solskjaer.

“Mereka layak menang. Kami kebobolan gol pada saat-saat penting dalam permainan. Kami mencipta kejatuhan kita sendiri. “

Read Previous

Anak perempuan Duterte, Sara menjadi tumpuan

Read Next

Wong Sai Wan akan dirindui kerana kebaikan dan kemurahan hati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.