The Malaysia Post

Lee Zii Jia Mengumumkan Rehat Sementara daripada Badminton

Lee Zii Jia, pemain utama Malaysia, telah mengumumkan rehat sementara daripada badminton selepas beberapa kekalahan dan kekurangan motivasi. Keputusan ini dibuat selepas tewas dalam ranking awal Super 1000 Terbuka Indonesia. Zii Jia bercadang untuk berehat dan menemui semula semangatnya untuk bermain di gelanggang.

Keputusan Selepas Siri Kekalahan

Keputusan ini dibuat selepas beberapa kekalahan awal yang dialaminya baru-baru ini, termasuk kekalahan peringkat awal kepada Super 1000 Terbuka Indonesia.

Perletakan Jawatan Sementara dan Kekalahan Berturut-turut

Lee Zii Jia, pemain utama Malaysia, telah mengejutkan semua orang dengan mengumumkan persaraan sementara daripada badminton. Pemain berusia 25 tahun itu telah terkeluar daripada 10 teratas dunia dan mengalami kekalahan awal berturut-turut dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kali ini di tempat nombor satu dalam Super 1000 Terbuka Indonesia.

Baca lagi | ‘Bungkus’ Awal – Lee Zii Jia Gagal Pertahan Juara

Prestasi Lemah di Indonesia Terbuka Super 1000

Dalam perlawanan itu, Zii Jia tewas 21-17, 21-13 kepada Lakshya Sen dari India, yang juga menghadapi masalah dengan prestasinya baru-baru ini.

Keputusan untuk Berehat

Dalam kenyataannya kepada Persekutuan Badminton Dunia atau BWF, Zii Jia mengungkapkan keinginannya untuk mengambil cuti sementara dari dunia badminton. Beliau menyatakan bahawa pada masa ini, dia mungkin perlu meluangkan masa untuk berehat dan mencari semangat kembali.

Walaupun dia tidak pasti berapa lama tempoh cuti ini akan berlangsung, dia menegaskan bahawa dia akan mengambil masa yang cukup untuk mendapatkan motivasi semula. Zii Jia menekankan bahawa dia akan berhenti bermain dan mengambil cuti sementara dalam tempoh yang singkat, dengan tujuan untuk mengembalikan semangatnya dalam sukan badminton.

Baca lagi | Juara Indonesia Masters, Jonatan Christie Tewas Pusingan Pertama Badminton Terbuka Singapura 2023

Pertimbangan dan Tekanan di Lapangan

Zii Jia juga mendedahkan bahawa dia mungkin berhenti bermain kejohanan buat sementara waktu. Dia telah mempertimbangkan perkara ini untuk seketika kerana dia merasakan terlalu banyak tekanan di atas padang untuk dapat menumpukan perhatian 100 peratus. Baginya, adalah penting untuk mencari semula semangat beraksi di atas padang.

Perubahan Jurulatih dan Status dalam Program Road to Gold (RTG)

Keputusan mengejutkan Zii Jia merujuk kepada tindakan atau langkah yang tidak dijangkakan atau diharapkan dari pihaknya. Kejutan tersebut berlaku setelah dia mengumumkan bulan lalu pelantikan Wong Tat Meng, bekas pemain antarabangsa Malaysia, sebagai pengarah urusan baharunya.

Pelantikan tersebut telah menimbulkan ketidakjelasan mengenai kekalahan Zii Jia sebagai sebahagian daripada program Road to Gold (RTG), mengikut perkembangan terkini. Tambahan pula, Zii Jia juga menghadapi masalah undang-undang dengan bekas jurulatihnya, Indra Wijaya.

Read Previous

Anwar Ibrahim Menyangkal Tuduhan Memfitnah Dr. Mahathir

Read Next

Kontroversi Mengenai Aturan Pakaian Jururawat Tidak Patuh Syariah: PAS MP Kena Bidas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.