The Malaysia Post

Kuatkan Pembangkang, jangan bersekutu dengan Perikatan atau ‘kleptokrat’, kata Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim harus memberi tumpuan kepada menggembleng Pembangkang sebagai blok dan bukannya membuat cadangan kepada pesaing politik dengan bukti yang boleh dipersoalkan, kata beberapa ahli politik Pembangkang hari ini.

Dalam satu kenyataan bersama, Datuk Seri Salahuddin Ayub, Datuk Mohd Azis Jamman, Liew Chin Tong, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Baru Bian menggesa Anwar agar berusaha untuk bekerjasama dengan mereka yang mempunyai cita-cita bersama untuk memulihkan kesihatan ekonomi negara selepas Covid-19 pandemik.

“Menghadapi cabaran ini, kami mendesak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memperkuat blok Pembangkang dan menolak sebarang kerjasama dengan kleptokrat. Sebarang kerjasama dengan mana-mana pihak mesti dibina berdasarkan prinsip ini, ”kata lima orang.

Mereka mendesak presiden PKR untuk menolak kerjasama dengan pihak-pihak dalam Perikatan Nasional (PN) yang berkuasa dan mereka yang mereka sifatkan sebagai “kleptokrat”, tanpa menyebut siapa pun secara khusus.

Baca Lagi | Anwar tidak menolak untuk bekerjasama dengan Umno untuk PRU-15

“Malaysia telah mengalami satu tahun kegagalan oleh pentadbiran Perikatan Nasional. Menghadapi ketidakcekapan pentadbiran dan pengurusan ekonomi semasa wabak Covid-19, blok Pembangkang perlu bekerjasama di antara parti-parti dan anggota Parlimen untuk menjayakan agenda memulihkan negara, ”kata mereka.

Mereka mendakwa bahawa dari segi krisis ekonomi, kesihatan, dan politik, pemerintah PN belum menunjukkan arah yang jelas atau menghasilkan rancangan untuk itu.

“Ini harus dimanfaatkan oleh blok Pembangkang dengan membentuk koalisi berdasarkan agenda rakyat.

“Oleh kerana PN gagal membuktikan kompetensi dan kemahuannya, blok tersebut harus memimpin mereka untuk menunjukkan kepemimpinan dengan mengatur dasar dan inisiatif yang bertujuan untuk membantu rakyat secara umum,” kata lima anggota parlimen tersebut.

Salahuddin adalah timbalan presiden Parti Amanah Negara dan Liew adalah pengarah pendidikan politik nasional DAP. Kedua-duanya adalah anggota gabungan Pakatan Harapan (PH) yang merangkumi PKR.

Azis adalah ketua Pemuda Parti Warisan Sabah yang bersekutu dengan PH sementara Syed Saddiq adalah pengasas bersama Ikatan Demokratik Malaysia, dan Baru adalah ahli majlis presiden Parti Sarawak Bersatu. Anwar menegaskan bahawa PN telah kehilangan sejauh mana sokongan utamanya sehingga tiga anggota Parlimen yang cacat tidak akan mengubah keseimbangan dengan cara apa pun.

Read Previous

Bank Dunia melihat Malaysia beralih ke negara berpendapatan tinggi menjelang 2024

Read Next

Anwar, PKR goyah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.