The Malaysia Post

Anwar tidak menolak untuk bekerjasama dengan Umno untuk PRU-15

Pakatan Harapan (PH) telah memulakan proses perundingan kerusi antara parti-parti gabungan dalam persiapan pilihan raya umum ke-15, kata Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Anwar, yang juga ketua PH, mengatakan gabungan itu akan mempertimbangkan pembahagian kerusi untuk parti yang mesra pembangkang termasuk cadangan yang dibuat oleh United Progressive Kinabalu Organisation (Upko) yang berpangkalan di Sabah.

“Dewan presiden telah memutuskan beberapa hal, termasuk usaha bersama pada mesin pilihan raya dan kedua untuk memulai perundingan mengenai pembahagian kerusi yang melibatkan terutama parti-parti Harapan dan juga untuk mempertimbangkan peruntukan untuk pihak-pihak yang ramah.

“Ada juga usulan oleh presiden Upko Wilfred Madius Tangau, dan ini akan dipertimbangkan. Tetapi sekarang pada tahap ini, kita akan menugaskan juru bicara, ”kata Anwar dalam sidang media oleh Malaysiakini.

Gabungan PH yang ada sekarang hanya terdiri daripada tiga parti komponen – PKR, DAP dan Parti Amanah Negara.

Pada masa yang sama, pengarah komunikasi PKR Fahmi Fadzil mengatakan perundingan kerusi antara parti PH telah mencapai “tahap maju” dan akan memberi tumpuan kepada anggota komponen sebelum perbincangan dengan pihak lain yang mesra Pembangkang berlangsung.

Anwar juga tidak menolak kemungkinan bekerjasama dengan Umno dalam pilihan raya akan datang setelah Umno mengumumkan niatnya untuk tidak bekerjasama dengan penyandang jawatan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Perikatan Nasional dalam pemilihan nasional yang belum diumumkan. .

Baca Lagi | Pemberontak muda Myanmar mempertaruhkan nyawa mereka untuk masa depan

“Masalah bekerja dengan siapa pun tidak timbul pada masa ini. Tetapi kita jelas bahawa kita akan menyokong sesiapa sahaja yang dapat menerima hakikat bahawa [PH] menyokong pemerintahan yang baik, menolak rasuah dan semua jenis rasuah dan penyalahgunaan kuasa, dan melindungi [hak] orang Melayu dan Bumiputera dan semua kaum dalam hal ini negara, kita boleh bersama, ”kata Anwar.

Fahmi juga mengatakan bahawa kerjasama seperti itu tidak mustahil dan telah dilakukan oleh PKR sebelum ini.

“Saya rasa itu bukan sesuatu yang mustahil. Tetapi, garis panduan kami seperti yang diberikan oleh Anwar sangat jelas. Kami mempunyai prinsip dan kod kami, dan selagi tidak bertentangan dengan prinsip dan kod ini, kami dapat bekerjasama dengan mana-mana pihak.

“Bahkan sebelum ini kami telah bekerjasama dengan [Tun Dr Mahathir Mohamad], dan kerjasama seperti itu mesti berdasarkan prinsip,” katanya.

Pada 4 Mac, Muhyiddin dilaporkan telah mempengerusikan pertemuan selama dua jam oleh dewan tertinggi parti itu di sebuah hotel di Putrajaya untuk membincangkan kerjasama parti itu dengan sekutunya Umno dalam pentadbiran Perikatan Nasional (PN). Agensi berita nasional Bernama mengatakan bahawa pertemuan itu diadakan berikutan surat Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bertarikh 26 Februari, yang menyatakan keputusan majlis tertinggi Umno untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya ke-15 dan bahawa Umno akan tetap berada dalam pemerintahan PN sehingga pembubaran Parlimen.

Read Previous

Ng Man-tat, master komedi TV dan filem Hong Kong, meninggal dunia pada usia 70 tahun

Read Next

Fahmi Reza disoal siasat oleh polis selama dua jam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.