The Malaysia Post

Kontroversi Lee Zii Jia dan Tat Meng: Lee Chong Wei Beri Kritikan Keras

Bekas Juara Dunia No 1, Lee Chong Wei, telah memberikan kritikan keras terhadap Lee Zii Jia dan jurulatihnya, Wong Tat Meng. Tindakan ini merupakan respons terhadap kontroversi terbaru yang telah dipicu oleh Zii Jia dan Tat Meng, yang didakwa telah menjatuhkan Badminton Association of Malaysia (BAM).

Kontroversi dan Tindakan Tat Meng

Pada hari Khamis, pemain yang telah tiga kali meraih pingat perak Olimpik ini telah mengecam Zii Jia dan Tat Meng kerana mencetuskan kontroversi baru dan menjadikan BAM sebagai kambing hitam. Sehari sebelumnya, Tat Meng, yang baru menyertai pasukan Team LZJ bulan lepas, telah menggunakan media sosial untuk mendakwa BAM melakukan intimidasi terhadap pemain-pemain bebas.

Tat Meng merasa tidak puas hati kerana BAM telah mengeluarkan arahan mengenai keperluan pakaian yang ditetapkan oleh penaja mereka kepada semua pemain profesional yang berlatih pada hari Rabu di Akademi Badminton Malaysia (ABM) di Bukit Kiara. Sebagai maklumbalas, BAM telah menandatangani perjanjian penajaan selama lima tahun dengan jenama peralatan sukan Jepun, Yonex, pada tahun 2021.

Baca lagi | Sabah melantik Lee Chong Wei sebagai duta pelancongan

Ketegasan Lee Chong Wei

Lee Chong Wei, yang biasanya enggan memberikan komen mengenai Zii Jia, kali ini telah merasakan bahawa cukup sudah. Bekas pemain badminton berusia 41 tahun ini merasa berhubung secara peribadi dengan isu ini. Ternyata, adalah Chong Wei yang telah mencadangkan kepada BAM untuk membenarkan pemain-pemain profesional menyertai latihan di ABM sekali seminggu.

Chong Wei, yang juga merupakan ahli jawatankuasa program Road to Gold (RTG) dan pengurus pasukan badminton Malaysia untuk Olimpik Paris 2024, berkata kepada Timesport: “Saya biasanya diam dan cuba untuk tidak terlibat, tetapi cukuplah. Mengapa sentiasa berkaitan dengan dia (Zii Jia)?”

Pertimbangan Terhadap Nasional

Chong Wei juga merasa kecewa dengan beberapa komen yang dibuat oleh peminat-peminat Zii Jia di media sosial mengenai perjanjian penajaan peribadinya dengan Yonex semasa beliau masih bersama pasukan kebangsaan. Ada yang mempertikaikan perbezaan antara dua situasi tersebut. Pada masa itu, BAM telah ditaja oleh Victor manakala Chong Wei tetap bersama Yonex.

Baca lagi | ‘Bungkus’ Awal – Lee Zii Jia Gagal Pertahan Juara

Menjelang Kejohanan Dunia dan Sukan Asia Hangzhou

Mengenai perkara ini, Chong Wei juga merasa terkilan dengan beberapa komen yang dibuat oleh peminat-peminat Zii Jia di media sosial mengenai perjanjian penajaan peribadinya dengan Yonex semasa beliau masih bersama pasukan kebangsaan. Ada yang mempertikaikan perbezaan antara dua situasi tersebut. Pada masa itu, BAM telah ditaja oleh Victor manakala Chong Wei tetap bersama Yonex.

Kini, kita akan menantikan bagaimana isu ini akan diselesaikan. Pada masa ini, fokus semua pihak adalah kepada Kejohanan Dunia yang akan bermula minggu depan di Copenhagen, Denmark. Walau bagaimanapun, tugas besar seterusnya bagi pemain-pemain kebangsaan dan bebas adalah Sukan Asia Hangzhou pada bulan hadapan.

Read Previous

7 Cara Semula Jadi untuk Membersihkan Paru-paru Anda Selepas Berhenti Merokok

Read Next

Indonesia Melancarkan Pertikaian WTO Berkenaan Duti EU ke Atas Biodiesel

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.