The Malaysia Post

KKM Saran Pelajar Sekolah Pakai Pelitup Muka Cegah Varian Baharu

KUALA LUMPUR: Susulan peningkatan kes COVID-19 dan penularan varian baharu yang dikenali dengan nama XBB.1.16 ataupun Arcturus, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil pendekatan dengan menyarankan semua pelajar dan murid sekolah memakai pelitup muka.

Dalam satu kenyataan, Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa, pertemuan segera akan diadakan dengan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, bertujuan untuk membincangkan bagaimana cara untuk mengekang penularan semula COVID-19 di sekolah.

Garis Panduan SOP di Sekolah

Tambahnya lagi, garis panduan berhubung prosedur operasi standard (SOP) yang membabitkan semua murid dan pelajar di sekolah akan mula dikeluarkan iaitu sebelum sesi persekolahan pada 2 Mei ini dimulakan selepas cuti sempena Aidilfitri sebagai langkah berjaga-jaga.

Perbincangan mengenai garis panduan keperluan untuk mengekang penularan wabak serta varian baharu Arcturus ini di sekolah juga akan dibincangkan melalui pertemuan dengan Menteri Pendidikan yang akan diadakan pada minggu ini.

Ujarnya, SOP yang akan dikeluarkan nanti adalah sangat penting untuk elakkan penyebaran virus berlaku dan bagi mengenalpasti murid yang terkena jangkitan selepas bergerak ke sana sini sepanjang cuti raya di mana keadaan ini boleh menjadi punca COVID-19 kembali menular di sekolah.

Baca lagi | Agensi AS mengatakan Covid Berkemungkinan Muncul daripada China Lab Leak

Terdapat Enam Kes Varian Baharu

Dedahnya lagi, enam kes varian baharu COVID-19 XBB1.16 ataupun dikenali Arcturus berjaya dikesan di Lembah Klang. Untuk rekod, jumlah kes dijangkiti varian itu setakat ini telah meningkat kepada 12 kes.

Malah, daripada jumlah itu, terdapat empat kes baharu yang dikesan di Selangor, dua di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan enam kes awal yang bermula di Sarawak.

Walau bagaimanapun, individu yang dijangkiti Arcturus, subvarian kepada Omicron itu tidak menunjukkan sebarang gejala atau simptom yang teruk dan dilaporkan dalam keadaan stabil.

Tambah beliau lagi, keputusan mengenai cadangan mengenai langkah pengawalan COVID-19 di sekolah ini sama ada dilaksanakan atau tidak bergantung kepada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Dr. Zaliha juga menasihati ibu bapa agar tidak panik dengan penularan varian baharu ini dan pastikan semua pihak terutama para pelajar terus memakai pelitup muka bagi mengekang penularannya.

Sekiranya terdapat gejala, orang ramai juga dinasihatkan agar memakai pelitup muka dan menjaga penjarakan serta melakukan pemeriksaan kesihatan dengan doktor.

Baca lagi | Kementerian Kesihatan Singapura: Peningkatan kes harian Covid-19 didorong oleh varian Omicron BA.2.75

Syor Untuk Laksana Saringan

Pada minggu epidemiologi ketujuh 2023, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyarankan sektor pendidikan untuk melakukan saringan apabila terdapat 18 kluster COVID-19 dilaporkan.

Enam kluster yang melibatkan institusi pendidikan KPM telah dikenalpasti, termasuk tiga kolej, sekolah menengah agama, sekolah berasrama penuh, dan sekolah menengah, serta lima maktab dan satu taska.

Atas nasihat KKM, KPM juga melakukan pemantauan rapi mengenai perkembangan terkini, mengambil tindakan susulan serta mewajibkan ujian saringan dilakukan.

Pada hari Ahad lalu, Hanoi, ibu negara Vietnam, kembali melaksanakan peraturan pemakaian pelitup muka di tempat awam yang sesak kepada orang awam susulan peningkatan kes jangkitan COVID-19.

Di beberapa negeri di India, pemakaian pelitup muka di tempat awam menjadi mewajibkan bagi mengekang penularan COVID-19 selepas wabak tersebut melonjak kembali di beberapa kawasan negara itu kebelakangan ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rawat Masalah Rabun Dengan 10 Petua Mudah Ini!

Read Next

Edar Ganja, Singapura Hukum Mati Warganegara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.