The Malaysia Post

Kit Siang mencabar menteri kesihatan untuk mencapai sasaran vaksinasi Covid-19 menjelang Hari Malaysia

Veteran DAP Lim Kit Siang telah memberikan cabaran kepada Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba untuk berkomitmen untuk mencapai sasaran Malaysia untuk memvaksinasi 80 peratus penduduknya terhadap Covid-19 menjelang 16 September.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu mengatakan bahawa dia telah mengusulkan Hari Malaysia sebagai sasaran untuk mencapai matlamat vaksinasi Pelan Imunisasi Covid-19 Nasional.

“Saya bertanya sama ada Malaysia menuju ke situasi di mana terdapat lebih banyak kematian Covid-19 setiap hari di Malaysia daripada di Amerika Syarikat,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Memerhatikan bahawa kematian akibat Covid-19 di AS telah menurun sebanyak 96.5 peratus dari puncak 4.462 kematian pada 12 hingga 158 kematian semalam, katanya Dr Adham harus memastikan keadaan ini tidak terwujud, di mana jumlah harian kematian Covid-19 lebih banyak berlaku di Malaysia daripada di AS.

“Di Johor Baru semalam, Dr Adham mengatakan bahawa kejayaan United Kingdom dalam mencatatkan kematian sifar dari Covid-19 baru-baru ini telah memberikan kepercayaan kerajaan Malaysia terhadap keberkesanan Program Imunisasi Covid-19 Nasional.

“Tetapi selama satu minggu yang lalu, UK telah mengurangkan kematian Covid-19 setiap hari menjadi lebih rendah angka dua digit atau satu digit dengan satu hari dengan kematian sifar, namun Malaysia mencapai rekod baru kematian harian dengan 126 kematian pada 2 Jun, “Kata Lim.

Menambah bahawa Malaysia jauh di belakang Inggeris ketika datang ke vaksinasi, dia mengatakan yang terakhir telah memberikan sekitar 68 juta dos hingga kini, tetapi Malaysia telah memberikan kurang dari 3.5 juta dos.

“Akibatnya di Inggris, 41,4 persen penduduk telah divaksinasi sepenuhnya dan 60,4 persen penduduk telah diberikan satu dos vaksin.

“Ini dibandingkan dengan Malaysia, di mana hanya 3,5 persen penduduk telah divaksinasi sementara 7.3 persen penduduk telah diberikan satu dos vaksin,” kata Lim.

Dianggarkan lebih daripada 2.12 bilion dos vaksin Covid-19 telah diberikan di 176 negara, dengan kadar terakhir sekitar 38.9 juta dos sehari. “Sekiranya kita membandingkan Malaysia dengan Inggeris, perlu ada dua syarat.

Pertama, kadar kematian Covid-19 di Malaysia mesti turun dengan mendadak dan kedua, peluncuran vaksinasi nasional mesti dipercepat.

Baca Lagi | PKR diberitahu untuk menangguhkan kongres nasional esok

“Menurut sebuah artikel akhir bulan lalu, UK diharapkan dapat mencapai kekebalan kawanan dalam dua bulan sementara Malaysia akan mengambil 22 bulan untuk mencapai kekebalan kawanan, di mana 75 persen populasi diberi vaksin,” katanya.

Lim bertanya apakah Dr Adham akan menyatakan secara terbuka kapan Malaysia diharapkan dapat mencapai kekebalan kawanan, dan memberikan garis masa untuk setiap negeri mengenai kapan kekebalan kawanan akan dicapai.

Read Previous

Bekas menteri Zaid Ibrahim meminta ketelusan dalam pemerolehan vaksin di Malaysia

Read Next

Sayap pemuda juga mendesak PKR menghentikan kerjasama politik dengan Dr Mahathir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.