The Malaysia Post

Ketua Setiausaha Negara menggesa penjawat awam menjadi ejen Keluarga Malaysia

Penjawat awam telah dipanggil untuk menjadi ejen sebagai suara kerajaan kepada Keluarga Malaysia.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata ini kerana isu berkaitan kelemahan dan kegagalan lebih mudah untuk disensasikan di media berbanding kejayaan dan faedah yang dicapai.

“Jadi, kenapa tidak kita hebahkan perkara baik sesama kita dalam media sosial, perbualan harian, komunikasi dengan pihak lain dan sebagainya.

“Kita tidak nafikan akan ada kelemahan, tetapi hakikatnya banyak yang kita capai sepanjang tahun ini,” katanya ketika menutup Simposium Keluarga Malaysia, hari ini.

Sebagai contoh, katanya usaha kerajaan dalam menstabilkan harga makanan seperti harga ayam dan minyak masak yang dilaksanakan baru-baru ini.

“Apabila harga barang naik, semua pihak bertanya apakah usaha kita untuk menurunkannya. Banyak pihak menyelar dan mengkritik kami.

“Namun, apabila kita berjaya meletakkan langkah-langkah intervensi melalui pelbagai mekanisme seperti Pasukan Petugas Khas Jihad Melawan Inflasi dan Jawatankuasa Teknikal Menangani Isu Keselamatan Makanan Negara, tidak ramai yang bercakap mengenainya,” katanya.

Justeru, katanya penjawat awam perlu merasai semangat Keluarga Malaysia antara satu sama lain supaya mereka dapat menyemai semangat kekitaan kepada semua rakyat Malaysia.

Mengenai majlis hari ini, Mohd Zuki menyarankan agar simposium melihat dan meneliti semula langkah seterusnya bagi usaha untuk terus memakmurkan negara serta mengekalkan kestabilan semangat Keluarga Malaysia.

Beliau berkata semua input yang diberikan oleh pakar yang terlibat dalam simposium itu perlu dianalisis, dihadam dan didokumentasikan sebaik mungkin sebagai satu langkah ke hadapan yang serasi dengan komitmen kerajaan.

Selain itu, beliau berkata semua kandungan dan hasil simposium itu dijangka dibentangkan dalam forum rasmi antara pegawai kanan kerajaan seperti mesyuarat Ketua Setiausaha Negara dan ketua perkhidmatan pada masa hadapan.

Simposium Keluarga Malaysia bertujuan untuk menyenaraikan dan menerangkan semua pencapaian dan cabaran pentadbiran Keluarga Malaysia sepanjang setahun yang lalu.

Read Previous

Taiwan berkata lima pesawat China melintasi garisan median Selat Taiwan

Read Next

PM Ismail Sabri sertai ribuan jemaah dalam ‘solat hajat’ di Masjid Putra

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.