The Malaysia Post

Kes Bella: Siti Bainun Bersalah Dan Dihukum Penjara 12 tahun

Siti Bainun telah dijatuhkan hukuman penjara oleh Mahkamah Sesyen iaitu 12 tahun selepas dia disabit kesalahan atas dua pertuduhan iaitu mengabai dan mendera seorang remaja yang mempunyai sindrom down dikenali sebagai Bella.

Hukuman itu dijatuhkan Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur pada pagi tadi selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan Siti Bainun yang merupakan pengasas Rumah Bonda bersalah melakukan penderaan ke atas gadis berusia 13 tahun itu.

Khidmat masyarakat selama 200 jam turut dijatuhkan Hakim kepada Siti Bainun dia mana dia perlu melakukannya selepas selesai hukuman penjara dijalankan.

Bagi pertuduhan pertama, Siti Bainun disabitkan dengan kesalahan membabitkan kecuaian di mana Hakim menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun kepadanya.

Untuk pertuduhan yang kedua ia membabitkan penderaan, Siti Bainun dijatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun.

Izralizam juga berkata, kedua-dua hukuman penjara boleh dijalankan secara serentak dari tarikh hukuman.

Baca lagi | Bella Jadi ‘Mangsa’ Industri Hiburan Sejak Kecil

Mohon Hukuman Diringankan

Terdahulu, mahkamah mendengar daripada peguam Siti Bainun Mohammad Farhan Maaruf yang memohon hukuman minimum atas alasan anak guamnya mempunyai ibu warga emas untuk dijaga.

Katanya, Siti Bainun, 31, kini bekerja sendiri dan menerima tempahan kek yang dibakar bersama kakaknya.

Mohammad Farhan yang merupakan peguam Siti Bainun berkata anak guamnya itu tidak pernah terlepas tarikh mahkamah tanpa sebab dan meminta mahkamah tidak menjatuhkan hukuman penjara.

Beliau juga berkata penjara yang panjang yang dikenakan ke atas tertuduh juga akan turut menghukum ibu Siti Bainun yang selama ini bergantung harap kepadanya.

“Kami juga percaya jika tertuduh dipenjarakan, kemudahan penjara kami sekarang tidak dapat menampung seseorang mengikut kehendaknya, fizikalnya,” kata lawyer Siti Bainun itu merujuk kepada keadaan kesihatan Siti Bainun.

Beliau berkata keputusan mahkamah telah menunjukkan bahawa keadilan telah ditegakkan dan mencadangkan hukuman penjara boleh digantikan dengan denda.

Baca lagi | Hakim, semua pihak dalam perbicaraan pengasas Rumah Bonda melawat lokasi kejadian Rabu ini

Desak Hukuman Lebih Berat Dikenakan

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Zahida Zakaria mendesak hukuman berat dijatuhkan dengan mengatakan bahawa berat sepenuhnya undang-undang harus diturunkan kepada mereka yang sengaja mendatangkan mudarat kepada kanak-kanak.

Dia berkata terdapat luka melecur dan pelbagai parut hampir di seluruh badan Bella. Menurutnya lagi, kesakitan fizikal yang dikenakan kepada Bella bukan sahaja kesakitan yang akan kekal pada tubuhnya, tetapi turut membuatkan dia mengalami kesakitan secara emosi.

DPP Zahida berkata mahkamah mesti mempertimbangkan kepentingan orang ramai lebih daripada tertuduh.

Tambahnya, tertuduh telah menyalahgunakan amanah yang diberikan kepadanya dengan mengabaikan dan mendera Bella, sekali gus menafikan fakta bahawa dia seorang aktivis kanak-kanak dan pesalah kali pertama.

Mahkamah kini turun padang untuk menyediakan penghujahan mengenai permohonan Siti Bainun untuk penangguhan hukuman.

Read Previous

ESPN : Barcelona Menang Tipis 1-0 Ke Atas Osasuna

Read Next

Ini 10 Negara Pengeluar Terbesar Arang Batu – India No. 2!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.