The Malaysia Post

Protein Haiwan Dan Protein Tumbuhan: Mana Satu Pilihan Yang Paling Terbaik?

Kita semua tahu tentang kepentingan mengambil protein yang mencukupi. Dalam banyak masakan, kebanyakan daripadanya berasal dari barat atau telah dipengaruhi oleh penjajahan Barat, protein menjadi sinonim dengan daging, tenusu, dan telur.

Dan, ia dilihat lebih baik daripada sumber protein berdasarkan tumbuhan seperti kacang, tofu, dan kacang lentil. Tetapi, itu jauh dari kebenaran.

Di banyak hal, anda boleh mengatakan bahawa protein tumbuhan lebih baik daripada protein haiwan. Kami akan jelaskan mengapa.

Apa Yang Dilakukan Protein?

Protein adalah makronutrien penting yang terdiri daripada asid amino yang diikat bersama. Badan kita menggunakan 20 jenis asid amino yang berbeza untuk membina protein.

Badan anda boleh membuat 11 daripada asid amino tersebut sendiri manakala sembilan lainnya harus diperolehi melalui makanan. Ini dikenali sebagai “asid amino penting”.

Jika anda ingin tahu, mereka dipanggil histidin, isoleusin, leusin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, dan valin.

Protein adalah penting untuk beberapa fungsi kesihatan. Ia membekalkan tenaga kepada badan anda sambil membina dan memperbaiki tisu selepas kecederaan, senaman, pembedahan, dan bentuk kehausan lain.

Badan anda menggunakan protein untuk membuat enzim, yang diperlukan untuk pencernaan yang sihat, pembekuan darah, kontraksi otot, dan pengeluaran tenaga.

Protein juga menguatkan sistem imun anda, membantu dalam pengangkutan nutrien ke sel-sel anda, mengawal cecair, dan membantu anda mengekalkan pH yang betul.

Seperti yang anda lihat, protein melakukan banyak perkara.

Bolehkah Anda Mendapatkan Protein Dari Tumbuhan?

Ya, anda boleh dan terdapat banyak pilihan untuk dipilih. Terdapat pelbagai jenis kekacang dan daging berdasarkan tumbuhan yang telah diproses awal.

Produk soya seperti tofu, tempe, dan edamame juga kaya dengan protein serta vitamin dan mineral.

“Selain daripada penawaran protein dan mikronutrien mereka, produk soya mengandungi fitoestrogen, yang mengurangkan risiko osteoporosis, penyakit jantung, dan kanser payudara,” Kristin Gillespie, MS, RD, LDN, dan penasihat untuk Exercisewithstyle.com, memberitahu VegNews.

Adakah Ada Kelemahan?

“Perlu diketahui, jenis dan kandungan zat besi berbeza antara sumber protein berdasarkan tumbuhan dan haiwan; zat besi bukan-heme, yang terdapat pada protein tumbuhan, kurang mudah diserap,” tambah Gillespie.

Adakah Protein Tumbuhan Lebih Baik Daripada Protein Haiwan?

Menurut VegNews, kesalahan terbesar protein haiwan adalah ia berasal daripada haiwan yang dinaikkan untuk dibunuh.

Haiwan-haiwan ini mempunyai keupayaan untuk berfikir dan mengalami rasa takut, kegembiraan dan sakit, seperti anjing.

Tambahan pula, penternakan haiwan merupakan penyumbang besar kepada perubahan iklim disebabkan oleh manusia, pembalakan hutan, pencemaran udara dan air, degradasi tanah, penurunan asid laut, kehilangan habitat, dan kehilangan biodiversiti.

Itu banyak sebab untuk memasak dengan protein berdasarkan tumbuhan lebih kerap.

Namun seperti biasa, anda perlu berunding dengan doktor anda dan pakar pemakanan yang berdaftar sebelum membuat sebarang perubahan diet yang besar yang boleh mempengaruhi kesihatan anda.

Terdapat juga beberapa faedah kesihatan dalam pengambilan tofu dan kacang-kacangan. Inilah sebabnya.

#1. Protein Tumbuhan Sama Baiknya dengan Protein Haiwan

Tidak dapat dinafikan bahawa cukup penting untuk mengambil protein yang mencukupi.

Ia bergantung pada umur, saiz badan, kecergasan fizikal, kehamilan, penyakit, atau sama ada anda sedang pulih daripada pembedahan atau kecederaan yang besar.

Namun terdapat sedikit perbezaan antara protein tumbuhan dan haiwan dalam hal bagaimana tubuh kita menggunakannya.

Baca lagi | Covid-19: KKM Singapura menafikan khabar angin WhatsApp yang mendakwa lonjakan pesat dalam penyakit teruk, kematian akibat strain XBB baharu

#2. Protein Tumbuhan Kurang Keradangan

Keradangan adalah tindak balas semulajadi badan kita terhadap penyakit dan kecederaan.

Keradangan kronik boleh menyumbang kepada diabetes jenis 2, kanser, dan penyakit kardiovaskular, menurut Harvard Health.

“Protein haiwan lebih keradangan kerana ia sering mengandungi lemak haiwan dan lebih tinggi dalam asid amino yang lebih keradangan,” jelas Hunnes.

“Manakala protein tumbuhan sering mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, polifenol, dan fitonutrien yang anti-radang.”

Pengambilan kacang arab, kacang peas, dan kacang-kacangan lain yang kaya dengan serat dan fitonutrien dapat mengurangkan keradangan.

#3. Tumbuhan Mempunyai Serat

Daging, makanan laut, dan produk tenusu tidak mengandungi serat secara semulajadi, iaitu karbohidrat yang tidak dapat dicerna yang membantu menjaga bakteria usus kita dan sistem pencernaan dalam keadaan baik.

Tetapi, protein tumbuhan seperti dal, kacang, dan protein makanan keseluruhan lain yang berasaskan tumbuhan mempunyai serat dengan beberapa faedah kesihatan, termasuk mengekalkan kesihatan usus, mengawal tahap gula darah, dan menurunkan tahap kolesterol “jahat”.

#4. Kelemahan Protein Mungkin Bukan Masalah

Kecuali jika kebanyakan diet berasaskan tumbuhan terdiri daripada makanan dengan nilai pemakanan yang sedikit – seperti keropok, biskut, gula-gula, ais krim, kebanyakan snek, dan makanan terperinci lain, hampir mustahil untuk kekurangan protein, walaupun jika anda tidak suka tauhu atau kacang laut.

“Jika anda tidak suka tauhu, jangan memaksa diri anda untuk memakannya,” kata Hunnes.

“Hampir setiap makanan mengandungi beberapa protein. Bahkan roti gandum keseluruhan mengandungi empat hingga lima gram protein setiap irisan.

Jadi jika anda kerap mengubah jenis makanan setiap hari, anda akan mendapatkan cukup protein, serat, dan hampir semua nutrien yang anda perlukan daripada diet anda.”

Baca lagi | Nak Kurus Dengan Cepat? Ini 7 Petua Kuruskan Badan Dalam Tempoh Seminggu!

#5. Mendapat Asid Amino Yang Mencukupi

Protein tumbuhan dan haiwan berbeza dalam kandungan asid amino mereka, itulah sebabnya protein tumbuhan mempunyai reputasi yang lebih rendah berbanding haiwan.

Secara umumnya, protein haiwan mengandungi sembilan asid amino yang penting. Tetapi, idea bahawa protein tumbuhan secara langsung kurang berkualiti adalah mitos.

Sesetengah sumber berasaskan tumbuhan, seperti kacang soya, tauhu, tempe, quinoa, buckwheat, amaranth, biji hemp, dan yis pemakanan, adalah protein lengkap.

Tetapi, beberapa opsyen itu mungkin agak mahal. Kesemua sembilan asid amino yang penting daripada tumbuhan ini dapat diperoleh dengan menggabungkan makanan yang berbeza.

Ini kerana protein tumbuhan cenderung tinggi dalam beberapa asid amino, tetapi mengandungi jumlah yang tidak mencukupi bagi yang lain.

#6. Protein Tumbuhan Mempunyai Banyak Manfaat Kesihatan

Protein tumbuhan berasaskan makanan biasanya mengandungi serat, mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan antioksidan manakala protein haiwan cenderung lebih tinggi dalam lemak dan kolesterol.

Kajian telah menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan makanan tumbuhan keseluruhan boleh mengurangkan risiko anda terkena pelbagai penyakit kronik, termasuk penyakit jantung, strok, diabetes jenis 2, dan beberapa jenis kanser.

Secara ringkasnya, anda boleh mendapatkan protein yang mencukupi daripada tumbuhan dan mustahil untuk kekurangan protein di dunia barat.

Gabungkan pelbagai jenis protein tumbuhan untuk memastikan anda mendapatkan sembilan asid amino yang penting serta vitamin, mineral, dan serat diet.

Read Previous

Kes Bella: Siti Bainun Bersalah Dan Dihukum Penjara 12 tahun

Read Next

Man City vs West Ham: Menang 3-0, Rampas Kembali Kedudukan Liga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.