The Malaysia Post

Kerala Mulakan Langkah Berjaga-jaga Virus Nipah

Kejadian kematian akibat Virus Nipah di Kerala telah menggemparkan penduduk tempatan dan menimbulkan kebimbangan kesihatan awam. Pada awal bulan ini dan pada 30 Ogos, dua individu telah meninggal dunia akibat Virus Nipah di daerah Kozhikode, negeri Kerala. Pihak berkuasa kesihatan tempatan telah mengesahkan kematian ini sebagai kes Virus Nipah. Selain itu, dua ahli keluarga mangsa yang sama turut diuji positif menghidap virus ini dan sedang menerima rawatan di hospital.

Ini bukanlah kali pertama Kerala menghadapi wabak Virus Nipah, yang merupakan penyakit zoonotik yang boleh tersebar daripada haiwan seperti babi dan kelawar buah kepada manusia. Virus ini juga boleh tersebar melalui makanan yang tercemar atau melalui sentuhan dengan individu yang dijangkiti.

Gejala dan Kesan Virus Nipah

Individu yang dijangkiti oleh Virus Nipah kadang-kadang tidak menunjukkan gejala yang ketara, manakala yang lain mungkin mengalami masalah pernafasan akut. Dalam kes-kes yang teruk, jangkitan Nipah boleh menyebabkan ensefalitis janin – satu keadaan serius yang memberi kesan kepada otak. Kadar kematian dikalangan individu yang dijangkiti adalah tinggi kerana tidak terdapat ubat atau vaksin yang tersedia untuk merawat jangkitan ini. Rawatan terhad kepada pengurusan gejala dan penjagaan sokongan.

Baca lagi | India Bakal Atasi China Bagi Populasi Penduduk Yang Paling Ramai Dunia

Tindakan yang Diambil oleh Pihak Berkuasa

Menteri Kesihatan India, Mansukh Mandaviya, telah mengumumkan bahawa kerajaan persekutuan telah menghantar pasukan pakar ke negeri Kerala untuk menilai situasi ini dan membantu kerajaan negeri mengendalikan wabak ini.

Menteri Kesihatan Kerala, Veena George, melaporkan bahawa sebanyak 168 individu yang pernah berhubungan dengan dua individu yang meninggal dunia akibat virus ini telah dikenal pasti dan mereka sedang menjalani ujian untuk mengesahkan sama ada mereka dijangkiti oleh virus ini.

Kerajaan negeri telah menubuhkan sebuah pusat kawalan di Kozhikode untuk memantau situasi ini, dan pekerja kesihatan telah diberi arahan untuk mengikuti protokol kawalan jangkitan.

Panggilan kepada Masyarakat

Ketua Menteri Kerala, Pinarayi Vijayan, menegaskan bahawa kerajaan negeri menganggap serius kematian akibat Virus Nipah ini dan meminta orang ramai untuk berhati-hati dengan memakai topeng muka dan hanya pergi ke hospital dalam keadaan kecemasan.

Namun, beliau menambah bahawa tidak ada sebab untuk panik kerana individu yang berhubungan dengan individu yang meninggal dunia akibat virus ini sedang menerima rawatan.

Baca lagi | Beza Endemik, Epidemik dan Pandemik

Sebab-sebab Penularan Virus Nipah

Kozhikode pernah mengalami wabak Nipah yang pertama – dan paling teruk – pada tahun 2018, di mana 17 daripada 18 kes yang disahkan telah meninggal dunia. Pada tahun 2019, satu kes dilaporkan di distrik Ernakulam dan pesakitnya sembuh. Tetapi pada tahun 2021, seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun di desa Chathamangalam meninggal dunia akibat virus ini.

Kajian yang diterbitkan oleh Reuters pada bulan Mei mengemukakan bahawa Kerala, yang merupakan negeri tropika dan mengalami urbanisasi pesat serta kehilangan hutan dengan cepat, mencipta “keadaan ideal bagi virus seperti Nipah untuk muncul”. Pakar-pakar mengatakan bahawa disebabkan hilangnya habitat, haiwan-haiwan hidup lebih dekat dengan manusia, dan ini membantu virus ini melompat dari haiwan kepada manusia.

Kesimpulan

Wabak Virus Nipah di Kerala adalah satu isu yang perlu dipantau dengan teliti. Pihak berkuasa tempatan dan kerajaan persekutuan telah mengambil langkah-langkah untuk mengawal penyebaran virus ini dan memberikan rawatan kepada individu yang dijangkiti. Warga tempatan perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan mengikut nasihat kesihatan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa. 

Read Previous

Thailand Perkenal Potongan Cukai Diesel, Visa Percuma untuk Pelancong China

Read Next

Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno: Tiada Pemecatan Ahli Umno Dibincangkan, Kata Asyraf Wajdi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.