The Malaysia Post

Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno: Tiada Pemecatan Ahli Umno Dibincangkan, Kata Asyraf Wajdi

KUALA LUMPUR, 14 September 2023 – Dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno semalam, tiada perbincangan berkenaan pemecatan ahli Umno dibincangkan. Fokus utama mesyuarat adalah untuk mengukuhkan parti, demikian menurut Ketua Setiausaha Umno, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki.

Pemecatan Ahli Tidak Dibincangkan

Asyraf Wajdi menegaskan bahawa isu pemecatan beberapa ahli Umno tidak pernah timbul dalam Mesyuarat MT tersebut. Beliau juga mengesahkan bahawa isu berkaitan kenyataan Ahli MT Umno, Isham Jalil, mengenai Umno perlu bersendirian dalam pilihan raya terdahulu juga tidak dibincangkan kerana ketiadaan Isham dalam mesyuarat tersebut.

Beliau menyatakan bahawa isu mengenai pemecatan ini tidak timbul kerana keputusan untuk membentuk kerajaan perpaduan telah pun dibuat pada 23 November 2022 dan keputusan yang diperoleh tersebut merupakan hasil konsensus parti. 

Jelasnya lagi, beliau juga ingin berkongsi bahawa pada malam keputusan itu, seramai 56 ahli MT semuanya telah bersetuju, dan hanya dua orang yang mempunyai pandangan berbeza. Walau bagaimanapun, keputusan bersama telah dibuat, dan selepas itu, tiada isu dibangkitkan oleh mana-mana ahli MT dan hanya baru-baru ini sahaja ia dibangkitkan semula.

Baca lagi | PAS Putuskan Hubungan dengan DAP Demi Gabungan dengan Umno – Mat Sabu

Keputusan Menjaga Kestabilan Politik

Mengenai isu penyertaan Datuk Muhammad Jailani Khamis, ahli Dewan Undangan Negeri Rembia, dalam majlis mengumumkan calon Perikatan Nasional (PN), Asyraf Wajdi menyatakan bahawa keputusan adalah bergantung kepada Lembaga Disiplin untuk memutuskannya.

Sebelum ini, Isham Jalil telah mendakwa bahawa beliau dan beberapa ahli Umno lain mungkin akan dipecat dari parti ini minggu ini atas kritikan mereka terhadap keputusan kepimpinan parti untuk menyertai pilihan raya dengan Pakatan Harapan (PH).

Langkah-Langkah Pemerkasaan Umno

Asyraf mengumumkan bahawa Umno mengalu-alukan cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, untuk mengadakan semula Konvensyen Ekonomi Bumiputera dan bahawa parti ini akan menawarkan diri untuk menguruskan acara tersebut.

Selain itu, Umno juga akan melaksanakan langkah-langkah untuk memperbaiki dan memperkasa parti berdasarkan analisis pilihan raya enam negeri.

Beliau turut menyatakan bahawa konvensyen peringkat bahagian Umno juga akan diadakan dengan tumpuan dalam usaha untuk mengukuhkan organisasi parti dan menyemai pemahaman yang lebih baik mengenai dasar-dasar parti yang melibatkan prinsip-prinsip dan arah tuju perjuangan parti dalam Kerajaan Perpaduan di peringkat akar umbi.

Beliau juga menjelaskan usaha pemerkasaan kerjasama di antara Umno dengan rakan sepakat yang terdapat dalam Pakatan Harapan juga akan diperkukuhkan lagi bagi memastikan kestabilan politik negara dan kesejahteraan rakyat di masa depan.

Baca lagi | UMNO Terperangkap Dalam Kegelapan – Khairy Jamaluddin

Kesimpulan

Dalam kesimpulannya, tiada pemecatan ahli Umno dibincangkan dalam Mesyuarat MT Umno yang berlangsung semalam. Fokus utama parti adalah untuk mengukuhkan diri dan bergerak ke arah pemerkasaan parti serta kerjasama politik yang lebih kukuh dalam masa akan datang.

Read Previous

Kerala Mulakan Langkah Berjaga-jaga Virus Nipah

Read Next

Pelancaran Tren ‘Cerita Malaysiaku’: Memperkukuhkan Kepelbagaian Budaya Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.