The Malaysia Post

Kementerian Dalam Negeri meluluskan lebih 2,000 kamera badan untuk polis

Kementerian Dalam Negeri telah meluluskan pemerolehan 2,040 kamera badan berteknologi tinggi untuk dipakai anggota polis di 85 lokasi di negara ini.

Bagaimanapun, jenis dan kos sebenar peralatan itu masih belum dimuktamadkan, kata kementerian itu kepada Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng dalam jawapan bertulis parlimen yang dikongsinya hari ini.

“Sebanyak 2,040 unit kamera badan akan dibeli dan diedarkan ke 85 lokasi meliputi balai polis, ibu pejabat polis daerah, ibu pejabat polis kontinjen dan ibu pejabat polis Bukit Aman,” kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin dalam jawapan bertulisnya.

Katanya, perolehan akan melalui tender terbuka melalui sistem ePerolehan kepada semua pembekal yang layak.

Beliau menambah bahawa produk itu mestilah berkualiti tinggi, dan terdapat keperluan untuk teknologi kecerdasan buatan, serta berkemampuan untuk penstriman video “langsung” dan memenuhi piawaian SIRIM.

Lim, seorang ahli parlimen DAP, telah meminta menteri untuk butiran mengenai status kamera badan yang telah diperuntukkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12, bilangan unit, model yang akan digunakan, dan pecahan kos.

Pasukan polis telah meminta Kementerian Dalam Negeri pada Mei untuk mempercepatkan proses tawaran tender bagi perolehan kamera badan untuk pegawai lapangannya.

Baca Lagi | Kementerian Dalam Negeri meluluskan lebih 2,000 kamera badan untuk polis

Kerajaan sebelum ini meluluskan peruntukan RM30 juta untuk kamera badan di bawah RMK12.

Bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata ini adalah untuk melindungi anggota polis daripada fitnah, di tengah-tengah penelitian awam yang semakin meningkat terhadap dakwaan penderaan oleh beberapa pegawai dan kematian dalam tahanan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Read Next

Bonnie mempertahankan gelaran di Kejohanan Powerlifting Para Dunia di Georgia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.