The Malaysia Post

Kekecohan di Palestine dan Israel

Kekecohan di Palestine dan Israel

Kekecohan di Palestine dan Israel

Israel menghentam Gaza dengan tembakan artileri dan serangan udara hari ini, membunuh 13 orang termasuk tiga kanak-kanak, kata pegawai kesihatan tempatan, ketika menargetkan terowong Palestin untuk berusaha menghentikan serangan roket berterusan di bandar-bandar Israel.

Operasi terbesar Israel terhadap sasaran tertentu sejak konflik bermula termasuk 160 pesawat serta tangki dan tembakan artileri dari luar Jalur Gaza, kata jurucakap tentera Israel, Leftenan Kolonel Jonathan Conricus.

Tembakan roket terhadap Israel selatan dengan cepat mengikuti serangan sebelum subuh selama 40 minit pada hari kelima pertempuran paling serius antara Israel dan Gaza sejak 2014.

Seorang wanita dan tiga anaknya adalah di antara 13 orang yang terbunuh di Gaza, kata pegawai kesihatan di utara wilayah tersebut, dan mayat mereka ditemui dari runtuhan rumah mereka.

Seorang wanita tua di Israel meninggal semasa dalam perjalanan ke tempat perlindungan untuk melindungi dari serangan roket.

Baca Lagi | Presiden Umno tidak pernah mengeluarkan jemputan kepada DAP

Kumpulan Hamas yang berkuasa di Gaza melancarkan serangan roket di Yerusalem dan Tel Aviv sebagai balasan atas pertembungan polis Israel dengan penduduk Palestin berhampiran Masjid Al-Aqsa di Yerusalem.

Sekurang-kurangnya 122 orang terbunuh di Gaza, termasuk 31 kanak-kanak dan 20 wanita, dan 900 yang lain cedera, kata pegawai perubatan Palestin.

Di antara lapan orang yang mati di Israel adalah seorang tentera yang melakukan rondaan di sempadan Gaza, enam orang awam Israel – termasuk dua kanak-kanak – dan seorang pekerja India, kata pihak berkuasa Israel.

Sumber keselamatan mengatakan Mesir memimpin diplomasi yang bertujuan untuk mendapatkan gencatan senjata tetapi tidak ada pihak yang setuju sejauh ini.

Ketua Mahkamah Jenayah Antarabangsa memberi amaran bahawa individu yang terlibat dalam pertumpahan darah itu mungkin menjadi sasaran penyiasatannya terhadap dakwaan jenayah perang dalam pertempuran sebelumnya.

Di bahagian utara dan timur Gaza, suara tembakan dan letupan artileri bergema pada awal hari Jumaat.

Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan mengatakan terdapat laporan lebih dari 200 unit perumahan musnah atau rosak teruk dan ratusan orang mencari perlindungan di sekolah-sekolah di utara Gaza.

Israel mengatakan bahawa dia berusaha sedaya upaya untuk menyelamatkan nyawa orang awam, termasuk peringatan sebelum serangan.

Pesawat perang Israel pada hari Jumaat mengebom rumah tiga komander kanan tentera Hamas di tengah Gaza, kata saksi. Tidak ada laporan mengenai kecederaan kerana tempat tinggal telah dipindahkan, kata penduduk tempatan.

Puluhan orang berkabung mengambil bahagian dalam pengebumian enam orang – anggota dua keluarga yang rumahnya terkena serangan udara Israel pada hari Khamis – di bandar Rafah selatan Gaza.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengatakan pada hari Khamis bahawa kempen “akan memakan lebih banyak masa”. Pegawai Israel mengatakan bahawa Hamas, kumpulan Islamis yang paling kuat di Gaza, mesti dilancarkan sebelum serangan gencatan senjata. Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden pada hari Khamis meminta pengurangan kekerasan, dengan mengatakan bahawa dia ingin melihat pengurangan serangan roket yang ketara.

Read Previous

Presiden Umno tidak pernah mengeluarkan jemputan kepada DAP

Read Next

Kerajaan tetap komited untuk belia, kata PM Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here