The Malaysia Post

Johor Bersatu kehilangan seorang lagi ahli parlimen, Muhyiddin dipersalahkan lagi

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Mohd Izhar Ahmad mengumumkan peletakan jawatannya hari ini, menjadi pemimpin Johor kedua yang keluar minggu ini kerana hilang keyakinan terhadap kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam tanda-tanda masalah lebih lanjut di Perikatan Nasional (PN) lynchpin menjelang pilihan raya negeri Johor, penyandang ADUN Larkin itu juga berkata beliau tidak akan mempertahankan kerusi itu dan sebaliknya menggesa pengundi untuk menyokong gabungan Barisan Nasional (BN).

BN dan PN secara nominal bersekutu dalam kerajaan persekutuan tetapi secara terbuka bermusuhan antara satu sama lain dalam pilihan raya baru-baru ini.

“Pada pendapat saya, presiden Bersatu Muhyiddin Yassin bukan sahaja gagal membawa parti ke kedudukan yang lebih baik, malah beliau juga tidak berusaha untuk memulihkan parti selepas perpecahan dengan kem Dr Mahathir Mohamad,” katanya dipetik oleh portal berita Malaysiakini.

“Ini bukan sahaja membantutkan pembangunan parti tetapi juga menjejaskan idealisme Bersatu dan seterusnya memberi kesan kepada orang Melayu dan kepentingan Islam. Dalam erti kata lain, faktor utama yang menyebabkan saya meninggalkan Bersatu adalah kerana saya telah hilang keyakinan terhadap presiden Bersatu Muhyiddin Yassin.”

Muhyiddin menggantikan Dr Mahathir sebagai perdana menteri semasa “Langkah Sheraton” 2020, sebelum digulingkan sendiri tahun lepas oleh Umno yang naib presidennya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob adalah PM semasa.

Awal minggu ini, bekas Ketua Bersatu Johor Mazlan Bujang juga meletakkan jawatan dalam parti itu, selepas berkata beliau tidak lagi yakin dengan kepimpinan Muhyiddin.

Mazlan tidak menyertai Umno semula seperti yang dijangkakan, bagaimanapun, masih secara terbuka menggesa pengundi dan penyokong menyokong parti nasionalis Melayu dan gabungan BN.

Awal hari ini, Bersatu dan sekutu PN PAS mengumumkan mereka akan bertanding dalam pilihan raya negeri Johor secara bebas daripada Umno, dan mengingatkan parti nasionalis Melayu itu bahawa ia tidak sepatutnya mengambil mudah sokongan mereka kepada kerajaan persekutuan BN.

Ancaman terselubung itu kelihatan tidak jelas, bagaimanapun, kerana Umno dipercayai sudah bersiap sedia untuk pilihan raya umum awal yang ia juga telah menunjukkan ia akan bertanding tanpa bekerjasama dengan Bersatu dan PAS.

Sabtu lalu, Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar memberi perkenan baginda terhadap pembubaran dewan undangan negeri, membuka jalan kepada pilihan raya negeri yang awal.

Baca Lagi | Johor Bersatu kehilangan seorang lagi ahli parlimen, Muhyiddin dipersalahkan lagi

Ia tercetus minggu lalu selepas menteri besar sementara Datuk Seri Hasni Mohammad daripada Umno memohon pembubaran DUN walaupun masih memegang majoriti satu kerusi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijadual bermesyuarat pada 9 Februari ini untuk memutuskan tarikh penamaan calon dan pengundian bagi Johor.

Read Previous

Menteri Cameroon menyalahkan pembukaan pintu stadium secara ‘sembrono’ yang menyebabkan 8 kematian

Read Next

Guan Eng mempertikaikan Azmin bahawa Malaysia destinasi paling menarik untuk pelaburan asing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.