The Malaysia Post

Menteri Cameroon menyalahkan pembukaan pintu stadium secara ‘sembrono’ yang menyebabkan 8 kematian

Rempuhan yang membawa kepada kematian lapan orang di luar stadium Piala Negara-Negara Afrika disebabkan oleh keputusan “melulu” untuk membuka pintu dalam menghadapi “banjir orang”, kata menteri sukan Cameroon semalam.

“Pintu masuk itu ditutup seketika oleh pasukan keselamatan dalam menghadapi lonjakan penonton walaupun pintu masuk lain sedang beroperasi,” kata Narcisse Mouelle Kombi pada sidang akhbar di Douala.

“Terharu dengan lonjakan orang ini, pasukan keselamatan mengambil keputusan melulu untuk membuka pintu selatan, yang membawa kepada remuk,” yang menyebabkan tragedi pada hari Isnin di Stadium Olembe di Yaounde.

Lapan yang maut termasuk seorang kanak-kanak, manakala 38 orang turut cedera.

Saksi memberitahu AFP bahawa sebilangan besar orang telah dihancurkan melawan pagar di pintu masuk selatan sebelum polis akhirnya membukanya.

Beratus-ratus penyokong kemudian menceroboh, menyebabkan rempuhan.

Menteri itu juga mengakui bahawa bilangan kakitangan keselamatan “tidak mencukupi” di Stadium Olembe yang berkapasiti 60,000 orang di ibu negara Cameroon untuk perlawanan pusingan 16 terakhir antara negara tuan rumah dan Comoros.

Bagaimanapun, dia menyalahkan bilangan orang yang cuba masuk dengan tiket palsu atau sudah terpakai, malah tanpa tiket, atas rempuhan itu.

Beliau juga berkata terlalu ramai penyokong tiba lewat walaupun pintu pagar dibuka lima jam sebelum sepak mula dan kerajaan menutup sekolah dan perkhidmatan awam pada sebelah petang bagi membolehkan orang ramai menonton dan menghadiri perlawanan.

Selepas tragedi itu, Patrice Motsepe, presiden Konfederasi Bola Sepak Afrika (CAF), mengumumkan bahawa suku akhir Ahad yang dijadualkan berlangsung di Stadium Olembe akan ditukar ke Stadium Ahmadou Ahidjo, juga di Yaounde.

Beliau juga mengumumkan bahawa CAF tidak akan membenarkan perlawanan lain dimainkan di Stadium Olembe jika pihak berkuasa Cameroon tidak menyerahkan laporan siasatan menjelang Jumaat.

“Pintu itu sepatutnya terbuka kerana jika ia terbuka mereka akan melaluinya, dan atas sebab yang tidak dapat dijelaskan ia ditutup,” kata Motsepe pada hari Selasa.

Menteri sukan itu berkata laporan mengenai penyiasatan itu, walaupun belum didedahkan kepada umum, telah dihantar kepada CAF semalam dan menambah bahawa keutamaan bagi kerajaan Cameroon adalah untuk membuka semula Stadium Olembe secepat mungkin.

Baca Lagi | Menteri Cameroon menyalahkan pembukaan pintu stadium secara ‘sembrono’ yang menyebabkan 8 kematian

“Kami sama sekali tidak memperkecilkan apa yang berlaku tetapi tidak ada negara yang selamat daripada ancaman kemalangan atau bencana seperti itu,” katanya sebelum mengumumkan beberapa langkah bertujuan untuk memastikan tempat itu selamat.

Langkah itu termasuk memindahkan tiket dan pusat pemeriksaan ujian Covid-19 lebih jauh dari stadium, menambah bilangan anggota keselamatan dan melarang kanak-kanak bawah 11 tahun daripada perlawanan.

Read Previous

SPRM tidak boleh membetulkan penurunan indeks rasuah Malaysia yang ditimbulkannya

Read Next

Johor Bersatu kehilangan seorang lagi ahli parlimen, Muhyiddin dipersalahkan lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.