The Malaysia Post

SPRM tidak boleh membetulkan penurunan indeks rasuah Malaysia yang ditimbulkannya

Ikrar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menangani kejatuhan lima tempat negara dalam indeks global adalah hampa kerana ia adalah sebahagian daripada sebab penurunan berterusan, kata Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu hari ini.

Setiausaha Agung DAP dan Presiden Amanah itu berkata tahun ini merupakan penurunan kedua berturut-turut Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) tahunan Transparency International.

Lim dan Mohamad berkata ini sebahagiannya disebabkan SPRM secara konsisten dan berterusan membenarkan dirinya dipersenjatai terhadap ahli politik pembangkang, mengancam mereka yang mempunyai siasatan yang berakhir secara misteri apabila mereka bertukar taat setia untuk menyokong parti pemerintah.

“SPRM telah gagal melaksanakan kewajipan berkanunnya untuk bertindak secara saksama, bebas dan profesional secara telus tanpa rasa takut atau pilih kasih.

“Lebih teruk lagi, SPRM sendiri dipenuhi dengan salah guna kuasa dan amalan rasuah di mana penggubal undang-undang menjadi penjenayah,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Kedua-duanya mengetengahkan 17 kes salah guna kuasa yang ketara di mana SPRM didakwa gagal bertindak, termasuk tawaran jawatan daripada bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada ahli parlimen lain untuk menyokongnya.

“SPRM mesti tampil bersih dan menjelaskan mengapa masih tiada tindakan terhadap 17 kes ini. Kegagalan melaksanakan tugas mereka secara profesional dan bertanggungjawab, hanya akan menyebabkan kedudukan CPI Malaysia merosot lagi tahun ini dan menyebabkan kejatuhan lagi keyakinan pelabur dan daya saing Malaysia,” kata kenyataan itu.

Malaysia jatuh ke tempat ke-62 daripada 180 negara dalam CPI 2021 berbanding kedudukan ke-57 pada 2020, dengan markah negara juga turun kepada 48 berbanding 51 pada 2020.

Skor 48 juga merupakan yang terendah di Malaysia dalam hampir sedekad.

Baca Lagi | SPRM tidak boleh membetulkan penurunan indeks rasuah Malaysia yang ditimbulkannya

SPRM menjawab dengan mengatakan bahawa ia memandang serius kejatuhan kedudukan CPI Malaysia dan akan mencadangkan perubahan untuk menangani perkara ini.

Read Previous

Jho Low memfailkan pernyataan pembelaan

Read Next

Menteri Cameroon menyalahkan pembukaan pintu stadium secara ‘sembrono’ yang menyebabkan 8 kematian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.