The Malaysia Post

Jho Low Rancang Beri Sumbangan Kempen Obama – DiCaprio

Pelakon terkenal Leonardo DiCaprio telah memberikan keterangan dalam perbicaraan rasuah yang melibatkan ahli politik, bintang hip-hop 90-an, dan ahli kewangan warga Malaysia, Jho Low, di Washington semalam. Di dalam mahkamah, DiCaprio memberitahu mengenai parti mewah yang dianjurkan oleh Jho Low dan dikatakan dibuat menggunakan dana yang dicuri dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Beliau sering mengadakan parti mewah dengan jemputan yang melibatkan pelbagai individu daripada negara-negara yang pelbagai di atas bot dan kelab malam. Bintang filem Titanic berusia 48 tahun itu mendedahkan perkara ini dalam keterangannya semalam.

Baca lagi | Penjagaan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja

Jho Low kerap menjemput DiCaprio untuk menghadiri beberapa parti, termasuk sambutan Malam Tahun Baharu di AS yang turut dihadiri oleh individu dari Australia yang diterbangkan menggunakan pesawat peribadi. Menurut DiCaprio, pertemuan pertamanya dengan Jho Low berlaku sekitar tahun 2010 di sebuah parti di Las Vegas.

Sumbangan sekitar AS$20 – AS$30 juta

DiCaprio juga mengakui bahawa Jho Low pernah memberitahunya secara sambil lalu bahawa beliau akan memberi sumbangan yang signifikan kepada Parti Demokratik berjumlah sekitar AS$20 ke AS$30 juta (RM132 juta). Namun, hubungan DiCaprio dengan Jho Low telah diputuskan pada tahun 2015 selepas keraguan timbul berhubung kaitannya dengan kehilangan wang berbilion dolar daripada akaun 1MDB.

Didakwa Jho Low melarikan diri ke China dan masih berada dalam bebas selepas didapati menggunakan dana 1MDB untuk membeli barangan mewah, melabur dalam filem yang dibintangi oleh Leonardo DiCaprio, serta menjalinkan hubungan dengan individu yang kaya, terkenal, dan mempunyai pengaruh dalam dunia politik.

Michel dan DiCaprio mengaku tidak bersalah

Selain itu, Pras Michel yang merupakan ahli kumpulan muzik The Fugees turut didakwa atas tuduhan menyalurkan wang secara rahsia daripada Jho Low untuk mempengaruhi ahli politik Amerika Syarikat (AS).

Baca lagi | Penghapusan Hukuman Mati Mandatori Diluluskan

Selain cuba mempengaruhi pentadbiran bekas Presiden AS, Donald Trump untuk menangguhkan siasatan ke atas Jho Low, Michel turut didakwa bersetuju terbabit dalam usaha melobi pada tahun 2017 bagi membantu kerajaan China membawa pulang jutawan Guo Wengui yang berada di AS. Michel, 50, mengaku tidak bersalah.

Ketua Pengarah, DiCaprio dan Michel menjawab beberapa soalan daripada pihak peguam yang mewakili pihak pendakwaan dan pembelaan dalam perbicaraan tersebut. Kehadiran DiCaprio dalam mahkamah telah menarik perhatian ramai pihak, termasuk peminat dan media antarabangsa. Majlis perbicaraan dijadualkan akan berlangsung selama dua minggu ke depan di Mahkamah Persekutuan AS di Brooklyn, New York.

Read Previous

Penjagaan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja

Read Next

Penyerang Kamal Adli Tidak Boleh Diikat Jamin – Mahkamah Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.