The Malaysia Post

Jangan Ugut Kami – Mogok Doktor Malaysia

Mogok Doktor Malaysia mengeluarkan amaran kepada mana-mana pihak termasuk pegawai perubatan kanan supaya tidak mengugut doktor kontrak yang ingin menyertai mogok selama tiga hari bermula hari ini.

Menerusi Instagram mereka, gerakan doktor kontrak mengungkapkan bahawa terdapat doktor kanan yang menekan doktor kontrak supaya tidak menyertai mogok yang menuntut hak pelantikan tetap.

Baca lagi | Aedy-Amelia Kembali Bersama

“Kami akan membuat laporan polis terhadap mana-mana doktor yang terlibat dalam membuat ancaman seperti ini. Sila hantar nama ke admin dengan bukti tangkapan skrin. Kami akan memastikan pakar perubatan yang terlibat dihukum dengan sewajarnya,” kata jurucakap gerakan tersebut.

Doktor kontrak diancam

Melalui pos yang sama, tangkapan skrin mesej yang didakwa berasal daripada pakar perubatan juga dimuat naik. Mesej itu melarang cuti sakit atau kecemasan dan mengancam bahawa ketua jabatan akan mengambil tindakan terhadap mereka yang menyertai mogok.

Media sebelum ini melaporkan bahawa doktor kontrak yang merancang mogok ini tidak berundur daripada keputusan mereka untuk melaksanakan tindakan tersebut.

Mogok Doktor Malaysia di Instagram mendakwa bahawa antara 10,000 hingga 12,000 pegawai perkhidmatan kesihatan akan menyertai mogok tersebut.

Jurucakap kumpulan tersebut yang dikenali sebagai Dr Jamal berkata mereka akan berhenti bertugas selama tiga hari, mengambil cuti sakit atau kecemasan.

Punca Mogok Doktor Malaysia

Punca mogok doktor kontrak yang akan berlangsung selama tiga hari ini adalah disebabkan oleh permintaan mereka untuk mendapatkan hak pelantikan tetap. Sejak beberapa tahun yang lalu, kerajaan Malaysia telah mengambil ramai doktor kontrak untuk bekerja di hospital-hospital awam, tetapi mereka hanya diberikan kontrak kerja yang sementara.

Baca lagi | Kepulangan Pemain Kebangsaan Legakan Red Giants: Cheng Ho

Ramai doktor kontrak mengeluh bahawa keadaan ini menyebabkan mereka terpaksa bekerja dalam keadaan yang tidak stabil, tidak jelas masa depan kerjaya mereka dan tidak mendapat manfaat seperti pesaraan, cuti tahunan dan lain-lain yang diperolehi oleh doktor yang dilantik secara tetap.

Mogok doktor kontrak yang akan berlangsung bermula esok adalah tindakan paling drastik yang diambil oleh mereka sehingga kini. Mogok ini dijangka akan memberi kesan besar terhadap perkhidmatan kesihatan di hospital-hospital awam di seluruh negara, terutamanya ketika negara sedang menghadapi wabak COVID-19 yang serius.

Namun, doktor kontrak merasakan bahawa tindakan ini adalah perlu untuk menunjukkan betapa seriusnya mereka mengenai tuntutan mereka dan supaya pihak berkuasa mengambil tindakan segera untuk memenuhi permintaan mereka.

Read Previous

Aedy-Amelia Kembali Bersama

Read Next

Pencarum KWSP Boleh Mohon Pinjaman Bank Mulai 7 April

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.