The Malaysia Post

Pencarum KWSP Boleh Mohon Pinjaman Bank Mulai 7 April

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berusia 40 tahun ke atas dengan baki minimum RM3,000 dalam Akaun 2 mereka, kini layak untuk membuat pinjaman bank melalui Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2).

KWSP mengumumkan dalam kenyataan bahawa Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) akan dilaksanakan dalam dua fasa dan ahli KWSP yang memenuhi kriteria kelayakan boleh memohon melalui bank yang terlibat iaitu MBSB Bank dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Kadar faedah yang rendah

Kadar faedah atau keuntungan yang akan dikenakan oleh bank-bank tersebut adalah lebih rendah daripada kadar pasaran semasa. Pelaksanaan skim ini akan bermula pada 7 April 2023 dan kekal dibuka selama setahun dalam Fasa 1, manakala tarikh mula untuk Fasa 2 untuk ahli di bawah umur 40 tahun akan diumumkan dalam masa terdekat.

Baca lagi | Jangan Ugut Kami – Mogok Doktor Malaysia

Ahli KWSP warganegara Malaysia di bawah umur 55 tahun juga boleh membuat notis awal untuk Pengeluaran Umur 50 Tahun atau 55 Tahun menerusi kemudahan ini, dengan jumlah pembiayaan maksimum ditetapkan pada RM50,000 dan tempoh pembayaran balik selama 10 tahun, tertakluk kepada baki Akaun 2 KWSP mereka.

KWSP menjelaskan secara terperinci mengenai mekanisme, terma dan syarat FSA2 yang kini boleh digunakan sebagai jaminan untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank yang terlibat.

Pencarum harus semak kelayakan dahulu

KWSP menjelaskan bahawa FSA2 adalah kemudahan yang bertujuan membantu ahli KWSP mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan. Simpanan dalam Akaun 2 hanya boleh digunakan untuk membayar pembiayaan peribadi ini melalui permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 Tahun atau 55 Tahun, berdasarkan peruntukan pengeluaran yang dibenarkan di bawah Akta KWSP 1991.

Pengeluaran ini adalah bersyarat, di mana pembayaran hanya akan dibuat kepada institusi perbankan apabila ahli mencapai umur 50 hingga 55 tahun, seperti yang termaktub dalam Akta.

Baca lagi | Aedy-Amelia Kembali Bersama

KWSP menegaskan bahawa pihak bank akan bertanggungjawab sepenuhnya dalam mentadbir proses permohonan untuk pembiayaan peribadi melalui FSA2. Permohonan hendaklah mematuhi terma dan syarat yang dipersetujui dengan institusi perbankan, dan pencarum perlu membuat semakan awal kelayakan dalam Akaun 2 KWSP sebelum membuat permohonan. Setelah permohonan diluluskan, pencarum boleh mengemukakan permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 Tahun atau 55 Tahun kepada KWSP berdasarkan jumlah pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan yang terlibat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jangan Ugut Kami – Mogok Doktor Malaysia

Read Next

Cara Download Video Tiktok tanpa Watermark

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.