The Malaysia Post

Istana Negara: Anwar tidak mahu menunjukkan senarai penyokong kepada Agong

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu Yang di-Pertuan Agong berapa banyak anggota parlimen persekutuan yang berada di kemnya tetapi tidak akan mendedahkan identiti mereka kepadanya, kata Pengawal Rumah Tangga Diraja hari ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan setelah audiens Anwar dengan Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin mengatakan bahawa presiden PKR hanya akan memberitahu Agong mengenai sokongan berangkanya dalam pertemuan 25 minit itu.

“Namun, dia tidak akan mengemukakan senarai anggota parlimen untuk menyokong tuntutannya,” kata pengawas itu.

“Dengan demikian, Al-Sultan Abdullah menasihati Anwar untuk mematuhi dan menghormati proses perundangan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.”

Itu tidak dinyatakan dalam pernyataan itu tetapi pilihan perlembagaan yang paling jelas bagi Anwar adalah melancarkan suara tidak percaya terhadap perdana menteri di Parlimen.

Para hadirin hari ini dimaksudkan agar Anwar memberikan bukti kepada Agong untuk membuktikan dakwaan mantan bahawa telah memperoleh majoriti “hebat” untuk mengambil alih pemerintahan dari Perikatan Nasional Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ahmad Fadil juga mengatakan Al-Sultan Abdullah menyatakan keprihatinan dengan situasi Covid-19 negara, yang mengakibatkan perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) dikenakan ke atas Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Sabah mulai esok.

“Diumumkan juga bahawa berdasarkan pelaksanaan CMCO dan keputusan Al-Sultan Abdullah, Istana Negara akan menguatkuasakan semi-lockdown yang akan berkuatkuasa sehingga diberitahu kelak,” katanya.

Tidak jelas apakah “semi-lockdown” ini akan mempengaruhi pertemuan dengan pemimpin parti politik.

Read Previous

Bukit Aman memanggil Anwar berhubung dokumen yang dibocorkan yang menyenaraikan 121 anggota Parlimen yang kononnya menyokongnya sebagai PM

Read Next

Kementerian Kewangan menafikan meluluskan pinjaman untuk mana-mana syarikat penerbangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.