The Malaysia Post

Kementerian Kewangan menafikan meluluskan pinjaman untuk mana-mana syarikat penerbangan

Tiada pinjaman untuk Syarikat Penerbangan yang diluluskan dari MOF

Kementerian Kewangan (MOF) mengatakan pihaknya tidak menyetujui atau menyokong pinjaman kepada mana-mana syarikat penerbangan setelah laporan berita mendakwa Kumpulan AirAsia telah mendapat jaminan kredit berjumlah RM1 bilion yang dijamin oleh kerajaan.

Seorang jurucakap mengeluarkan penolakan itu bagi pihak kementerian.

“Kementerian Kewangan ingin menjelaskan bahawa pihaknya tidak menyetujui pembiayaan atau jaminan kerajaan kepada syarikat penerbangan mana pun,” kata pejabat itu.

Sebelumnya, Nikkei Asia melaporkan sumbernya mendakwa bahawa Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes telah memperoleh pinjaman komersial bernilai RM1 bilion di bawah skim Danajamin Prihatin, yang kononnya dengan MoF menjamin 80 peratus daripada jumlah tersebut.

Sumber-sumber itu juga mengatakan bahawa kerajaan pada awalnya bersetuju untuk hanya separuh dari jumlah itu sebelum mengaburkan sepenuhnya dengan bilion ringgit yang dicari.

Mereka mengatakan AirAsia memerlukan dana untuk membayar pinjaman jangka pendek dan perbelanjaan modal.

Laporan itu mengatakan bahawa pembayaran itu dijangka bulan depan sama seperti AirAsia juga baru-baru ini mengumumkan bahawa syarikat penerbangan itu akan memulakan satu lagi pemotongan pekerjaan bulan depan, menurut sumber lain yang dipetik dalam laporan itu.

Kumpulan itu telah memotong lebih dari 10 persen tenaga kerjanya dan berencana untuk mengecilkan armada pesawatnya untuk mencoba membendung biaya.

Dalam wawancara dengan Nikkei Asia pada bulan Julai, Fernandes dilaporkan mendedahkan bahawa syarikat penerbangan itu perlu mengumpulkan RM2 bilion dalam enam bulan ke depan untuk berada dalam posisi “sangat selesa”.

Fernandes tidak menjawab pertanyaan dari Nikkei Asia yang meminta komen.

Skim Danajamin Prihatin diperkenalkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memberikan bantuan kewangan kepada syarikat yang terkena wabak koronavirus. Jaminan kerajaan adalah untuk lima tahun pertama tempoh pembiayaan.
Pada hari Jumaat, juga dilaporkan bahawa lebih daripada 2.400 pekerja AirAsia diberhentikan sejak sempadan Malaysia ditutup pada bulan Mac.

Read Previous

Istana Negara: Anwar tidak mahu menunjukkan senarai penyokong kepada Agong

Read Next

Anwar: Muhyiddin belum memberi respons kepada saya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here