The Malaysia Post

Guan Eng melepaskan tembakan terbaru dalam pertempuran lisan dengan Ka Siong

Datuk Seri Najib Razak

Credits: guim

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini mencadangkan alasan kelewatan perbahasannya dengan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong mengenai pengecualian cabotage adalah kerana yang terakhir cuba mengubah aspek dasar.

Lim mencadangkan inilah sebabnya mengapa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengaduk juga.

“Di satu pihak, Najib mempersoalkan mengapa saya tidak sabar 10 hari untuk debat diadakan pada 2 November dan bukannya bersikeras pada 23 Oktober. Sebaliknya, Najib cuba mengejek saya dengan meramalkan bahawa saya tidak akan berani membahaskan Wee .

“Walaupun saya tidak ingin menukar penghinaan dengan Najib, seseorang bertanya-tanya adakah kelewatan 10 hari ini disebabkan Wee berusaha mengubah aspek dasar cabotage?” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Bagan mengatakan bahawa undang-undang cabotage Malaysia meliputi penyebaran dan perbaikan kabel kapal selam, yang bermaksud apabila kapal terbaik yang tersedia untuk pembaikan kabel adalah kapal asing, diperlukan Pengecualian Lesen Pengiriman Domestik (DSLE).

Dia menambah bahawa pemilik kapal tempatan diminta untuk persetujuan agar kapal asing dapat berfungsi melalui Persatuan Pengirim Kapal Malaysia (Masa), sambil menambah bahawa mereka dapat menyekat penerbitan DSLE jika mereka fikir mereka dapat menangani pembaikan kabel kapal selam.

“Ini adalah pertikaian utama oleh gergasi teknologi dan pemain industri bahawa kapal pembaikan asing memerlukan persetujuan dari pesaing tempatan mereka sehingga tiga hari untuk mendapatkan DSLE.

“Adakah syarat ini, di mana pemilik kapal tempatan diminta persetujuan mereka melalui Masa dan menyekat penerbitan DSLE ke kapal pembaikan asing, diubah, diubah atau dijatuhkan sama sekali?” katanya.

Lim kemudian mengulangi Projek Sistem Kabel Bawah Laut Apricot oleh Facebook dan Google yang memintas Malaysia adalah hasil penolakan Wee untuk memberikan pengecualian cabotage, menunjukkan bahawa Najib harus membantu untuk mengembalikan gergasi teknologi.

“Mungkin sekarang Najib dapat membantu Wee untuk mendapatkan kembali projek Apricot dan meyakinkan Amazon Web Services (AWS), Facebook, Google dan Microsoft untuk kembali ke Malaysia untuk menggunakan kabel bawah laut,” katanya.

Pada 30 September, Wee menafikan di Dewan Rakyat bahawa keputusannya untuk membatalkan dasar pengecualian cabotage mengakibatkan Projek Sistem Kabel Bawah Laut Apricot oleh Facebook dan Google melewati Malaysia.

Pada 5 Oktober, dalam catatan Facebook yang lain, Wee mengatakan bahawa dia bersedia untuk membahaskan Lim, yang merupakan bekas menteri kewangan, mengenai dasar cabotage nasional.

Dia mengatakan bahawa dia tidak akan keluar dari sana dan merancang untuk menetapkan tarikh yang sesuai di mana-mana saluran TV atau media yang bersedia menyiarkan pertemuan itu.

Baca Lagi | Guan Eng melepaskan tembakan terbaru dalam pertempuran lisan dengan Ka Siong

Semalam, Wee mengatakan bahawa dia bersedia untuk membahaskan dasar cabotage dengan Lim pada 2 November. Dalam catatan di Facebook, Wee mengatakan bahawa dia telah menghubungi saluran televisyen tempatan TV3 pada tarikh yang dicadangkan.

Dia juga memarahi Lim kerana membuat kenyataan yang didakwa memfitnah dalam catatan Facebook tiga hari lalu mengenai perdebatan itu dan mengingatkan Ahli Parlimen Bagan bahawa dia selalu merancang untuk mengadakan debat itu setelah pembentangan Belanjawan 2022.

Read Previous

DAP tidak membiarkan bekas wakil rakyat Norhizam bertanding di bawah panji Pakatan dalam pemilihan di Melaka

Read Next

Video seks muncul semasa peperiksaan online Tingkatan 2

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here