Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Guan Eng melepaskan tembakan terbaru dalam pertempuran lisan dengan Ka Siong

Datuk Seri Najib Razak

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini mencadangkan alasan kelewatan perbahasannya dengan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong mengenai pengecualian cabotage adalah kerana yang terakhir cuba mengubah aspek dasar.

Lim mencadangkan inilah sebabnya mengapa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengaduk juga.

“Di satu pihak, Najib mempersoalkan mengapa saya tidak sabar 10 hari untuk debat diadakan pada 2 November dan bukannya bersikeras pada 23 Oktober. Sebaliknya, Najib cuba mengejek saya dengan meramalkan bahawa saya tidak akan berani membahaskan Wee .

“Walaupun saya tidak ingin menukar penghinaan dengan Najib, seseorang bertanya-tanya adakah kelewatan 10 hari ini disebabkan Wee berusaha mengubah aspek dasar cabotage?” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Bagan mengatakan bahawa undang-undang cabotage Malaysia meliputi penyebaran dan perbaikan kabel kapal selam, yang bermaksud apabila kapal terbaik yang tersedia untuk pembaikan kabel adalah kapal asing, diperlukan Pengecualian Lesen Pengiriman Domestik (DSLE).

Dia menambah bahawa pemilik kapal tempatan diminta untuk persetujuan agar kapal asing dapat berfungsi melalui Persatuan Pengirim Kapal Malaysia (Masa), sambil menambah bahawa mereka dapat menyekat penerbitan DSLE jika mereka fikir mereka dapat menangani pembaikan kabel kapal selam.

“Ini adalah pertikaian utama oleh gergasi teknologi dan pemain industri bahawa kapal pembaikan asing memerlukan persetujuan dari pesaing tempatan mereka sehingga tiga hari untuk mendapatkan DSLE.

“Adakah syarat ini, di mana pemilik kapal tempatan diminta persetujuan mereka melalui Masa dan menyekat penerbitan DSLE ke kapal pembaikan asing, diubah, diubah atau dijatuhkan sama sekali?” katanya.

Lim kemudian mengulangi Projek Sistem Kabel Bawah Laut Apricot oleh Facebook dan Google yang memintas Malaysia adalah hasil penolakan Wee untuk memberikan pengecualian cabotage, menunjukkan bahawa Najib harus membantu untuk mengembalikan gergasi teknologi.

“Mungkin sekarang Najib dapat membantu Wee untuk mendapatkan kembali projek Apricot dan meyakinkan Amazon Web Services (AWS), Facebook, Google dan Microsoft untuk kembali ke Malaysia untuk menggunakan kabel bawah laut,” katanya.

Pada 30 September, Wee menafikan di Dewan Rakyat bahawa keputusannya untuk membatalkan dasar pengecualian cabotage mengakibatkan Projek Sistem Kabel Bawah Laut Apricot oleh Facebook dan Google melewati Malaysia.

Pada 5 Oktober, dalam catatan Facebook yang lain, Wee mengatakan bahawa dia bersedia untuk membahaskan Lim, yang merupakan bekas menteri kewangan, mengenai dasar cabotage nasional.

Dia mengatakan bahawa dia tidak akan keluar dari sana dan merancang untuk menetapkan tarikh yang sesuai di mana-mana saluran TV atau media yang bersedia menyiarkan pertemuan itu.

Baca Lagi | Guan Eng melepaskan tembakan terbaru dalam pertempuran lisan dengan Ka Siong

Semalam, Wee mengatakan bahawa dia bersedia untuk membahaskan dasar cabotage dengan Lim pada 2 November. Dalam catatan di Facebook, Wee mengatakan bahawa dia telah menghubungi saluran televisyen tempatan TV3 pada tarikh yang dicadangkan.

Dia juga memarahi Lim kerana membuat kenyataan yang didakwa memfitnah dalam catatan Facebook tiga hari lalu mengenai perdebatan itu dan mengingatkan Ahli Parlimen Bagan bahawa dia selalu merancang untuk mengadakan debat itu setelah pembentangan Belanjawan 2022.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini