The Malaysia Post

Video seks muncul semasa peperiksaan online Tingkatan 2

Teo Nie Ching

Credits: thestar

Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching mahu Kementerian Pendidikan (KPT) menyiasat sepenuhnya insiden yang menyebabkan video seks secara seksual disiarkan semasa pemeriksaan dalam talian untuk pelajar tingkatan dua di sebuah sekolah di sini baru-baru ini.

Bekas timbalan menteri pendidikan itu juga mendesak MoE untuk terus membuka komunikasi dengan ibu bapa anak-anak yang terlibat dan orang ramai, dan mengambil langkah proaktif untuk memastikan bahawa kelas dalam talian tetap menjadi platform yang selamat untuk dipelajari oleh para pelajar.

“Saya terkejut dan terkejut dengan pengalaman yang dikongsi oleh pelajar Tingkatan 2 di sebuah sekolah menengah di Kuala Lumpur ketika video eksplisit mula diputar di skrin mereka ketika mengikuti ujian reka bentuk dan teknologi (RBT) yang dilakukan melalui platform persidangan video Google Meet.

“Kami difahamkan bahawa guru yang bertugas segera memerintahkan pelajar keluar dari kelas maya, dan menjalankan peperiksaan secara dalam talian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli parlimen DAP itu menyatakan bahawa sumber video itu tidak diketahui, tetapi mengatakan ibu bapa yang mengawasi anak-anak mereka yang mengambil peperiksaan percaya bahawa video itu disaring oleh seseorang yang mempunyai akses tuan rumah.

Dia mendesak MoE untuk memandang serius masalah ini dan menangani masalah tersebut secara profesional.

“Hampir dua tahun selepas wabak dan mengadakan kelas dalam talian, kejadian seperti ini tidak seharusnya terjadi sama sekali.

“Sebenarnya, di mana anak-anak prihatin, setiap kandungan yang dikongsi harus disaring dengan hati-hati agar minda yang tidak dapat dipengaruhi tidak terganggu,” katanya.

Dia mengatakan bahawa berkongsi video eksplisit dengan kanak-kanak adalah suatu kesalahan di bawah Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017, dan bahawa kerajaan tidak boleh memandang rendah keparahan masalah ini.

“Kami dibuat untuk memahami bahawa kejadian itu boleh disebabkan oleh orang luar mendapatkan pautan pertemuan dan oleh itu mengakses kelas untuk berkongsi kandungan yang tidak sesuai.

“Kementerian Pendidikan harus menggunakan semua sumber dan kepakaran yang diperlukan di kementerian untuk memastikan keselamatan pelajar di kelas dalam talian dan mengusahakan kaedah yang dapat memastikan kandungan yang dikongsi di platform Google Meet selamat serta untuk mengembangkan SOP atau garis panduan yang akan bantu melindungi platform dalam talian daripada dirampas atau diretas, ”katanya.

Beberapa agensi berita melaporkan kejadian itu berlaku semalam di sebuah sekolah menengah yang tidak dinamakan di Kuala Lumpur.

Menurut laporan media, video seksual mula diputar di skrin pada awal peperiksaan.

Baca Lagi | Video seks muncul semasa peperiksaan online Tingkatan 2

Pelajaran dan peperiksaan dalam talian masih berterusan untuk pelajar sekolah menengah rendah di seluruh negara sehingga akhir bulan ini kerana pandemi Covid-19.

Kerajaan telah mempercepat vaksinasi untuk remaja berusia antara 12 hingga 17 tahun sehingga mereka dapat kembali ke kampus untuk belajar secara langsung.

Read Previous

Guan Eng melepaskan tembakan terbaru dalam pertempuran lisan dengan Ka Siong

Read Next

Sistem pendapatan persaraan Malaysia ketiga terbaik di Asia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here