Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Video seks muncul semasa peperiksaan online Tingkatan 2

Teo Nie Ching

Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching mahu Kementerian Pendidikan (KPT) menyiasat sepenuhnya insiden yang menyebabkan video seks secara seksual disiarkan semasa pemeriksaan dalam talian untuk pelajar tingkatan dua di sebuah sekolah di sini baru-baru ini.

Bekas timbalan menteri pendidikan itu juga mendesak MoE untuk terus membuka komunikasi dengan ibu bapa anak-anak yang terlibat dan orang ramai, dan mengambil langkah proaktif untuk memastikan bahawa kelas dalam talian tetap menjadi platform yang selamat untuk dipelajari oleh para pelajar.

“Saya terkejut dan terkejut dengan pengalaman yang dikongsi oleh pelajar Tingkatan 2 di sebuah sekolah menengah di Kuala Lumpur ketika video eksplisit mula diputar di skrin mereka ketika mengikuti ujian reka bentuk dan teknologi (RBT) yang dilakukan melalui platform persidangan video Google Meet.

“Kami difahamkan bahawa guru yang bertugas segera memerintahkan pelajar keluar dari kelas maya, dan menjalankan peperiksaan secara dalam talian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli parlimen DAP itu menyatakan bahawa sumber video itu tidak diketahui, tetapi mengatakan ibu bapa yang mengawasi anak-anak mereka yang mengambil peperiksaan percaya bahawa video itu disaring oleh seseorang yang mempunyai akses tuan rumah.

Dia mendesak MoE untuk memandang serius masalah ini dan menangani masalah tersebut secara profesional.

“Hampir dua tahun selepas wabak dan mengadakan kelas dalam talian, kejadian seperti ini tidak seharusnya terjadi sama sekali.

“Sebenarnya, di mana anak-anak prihatin, setiap kandungan yang dikongsi harus disaring dengan hati-hati agar minda yang tidak dapat dipengaruhi tidak terganggu,” katanya.

Dia mengatakan bahawa berkongsi video eksplisit dengan kanak-kanak adalah suatu kesalahan di bawah Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017, dan bahawa kerajaan tidak boleh memandang rendah keparahan masalah ini.

“Kami dibuat untuk memahami bahawa kejadian itu boleh disebabkan oleh orang luar mendapatkan pautan pertemuan dan oleh itu mengakses kelas untuk berkongsi kandungan yang tidak sesuai.

“Kementerian Pendidikan harus menggunakan semua sumber dan kepakaran yang diperlukan di kementerian untuk memastikan keselamatan pelajar di kelas dalam talian dan mengusahakan kaedah yang dapat memastikan kandungan yang dikongsi di platform Google Meet selamat serta untuk mengembangkan SOP atau garis panduan yang akan bantu melindungi platform dalam talian daripada dirampas atau diretas, ”katanya.

Beberapa agensi berita melaporkan kejadian itu berlaku semalam di sebuah sekolah menengah yang tidak dinamakan di Kuala Lumpur.

Menurut laporan media, video seksual mula diputar di skrin pada awal peperiksaan.

Baca Lagi | Video seks muncul semasa peperiksaan online Tingkatan 2

Pelajaran dan peperiksaan dalam talian masih berterusan untuk pelajar sekolah menengah rendah di seluruh negara sehingga akhir bulan ini kerana pandemi Covid-19.

Kerajaan telah mempercepat vaksinasi untuk remaja berusia antara 12 hingga 17 tahun sehingga mereka dapat kembali ke kampus untuk belajar secara langsung.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini