The Malaysia Post

Sistem pendapatan persaraan Malaysia ketiga terbaik di Asia

Indeks Pencen Global Mercer

Credits: africa.mercer

Sistem persaraan Malaysia telah menduduki tempat ketiga di Asia dan ke-23 di seluruh dunia walaupun terdapat sedikit penurunan nilai indeks keseluruhan negara dari 60.1 pada tahun 2020 kepada 59.6 pada tahun 2021, menurut Indeks Pencen Global Mercer CFA Institute (MCGPI) ke-13.

Kajian mengenai 43 sistem pendapatan persaraan di seluruh dunia, yang mengukur setiap sistem persaraan melalui tiga sub-indeks berwajaran (kecukupan, kelestarian dan integriti) merangkumi empat sistem baru – Iceland, Taiwan, UAE dan Uruguay.

Dari tiga sub-indeks yang diukur dalam Indeks Pencen Global 2021, Malaysia menyaksikan peningkatan dalam skor kecukupannya kepada 50.6 tahun ini. Negara mencatat pencapaian tertinggi untuk integriti (76.8), diikuti dengan kelestarian (57.5) dan kecukupan, katanya.

Malaysia berada di kedudukan ke-15 untuk sub-indeks keberlanjutan, yang mengukur kemungkinan kemampuan sistem untuk memberikan faedah di masa depan; Ke-20 untuk integriti, di mana faktor-faktor yang mempengaruhi keyakinan warga negara terhadap sistem persaraan dipertimbangkan; dan ke-34 untuk kecukupan, yang mempertimbangkan bagaimana sistem negara dirancang untuk memberikan faedah persaraan yang mencukupi, kata satu pernyataan mengenai kajian itu hari ini.

Janet Li, Pemimpin Perniagaan Kekayaan Mercer untuk Asia, berkata: “Adalah menggembirakan bahawa Malaysia terus mencapai skor yang jauh di atas rata-rata Asia di setiap tiga sub-indeks. Ketika jangka hayat terus meningkat, pemerintah dapat mencari cara untuk meningkatkan tahap sokongan minimum untuk pesara termiskin serta kadar penyertaan tenaga kerja, terutama pada usia yang lebih tua. “

“Sekiranya Malaysia juga dapat meningkatkan tahap simpanan rumah tangga dan menurunkan tingkat hutang isi rumah, itu akan membantu meningkatkan skor kecukupan dan kesinambungan, dan akhirnya nilai indeks keseluruhan untuk sistem persaraannya.”

Namun, Justin Ong, presiden CFA Society Malaysia, mengatakan, “Pandemik Covid-19 yang sedang berlangsung telah menjadikan lebih sukar bagi rakyat Malaysia untuk bersara secara aman. Lebih kurang adalah trend global, di mana kadar faedah yang rendah dan jangka hayat yang meningkat telah memberikan tekanan yang belum pernah terjadi sebelumnya pada sistem pencen awam dan swasta di seluruh dunia. Di Malaysia, isu ini terus diperburuk oleh literasi kewangan yang tidak mencukupi di kalangan rakyat Malaysia. “

Malaysia naik dari peringkat C + ke gred C tahun ini, yang bermaksud sistem pencen yang mempunyai beberapa ciri baik, tetapi juga risiko besar atau kekurangan yang harus ditangani. Sistem Malaysia mencapai tahap yang sama dengan sebilangan ekonomi Asia lain seperti China, Indonesia dan Taiwan.

Indeks Pencen Global 2021 juga mendapati bahawa sistem persaraan Asia terus ketinggalan dari sistem dunia. Purata nilai indeks Asia adalah 52.2, berbanding purata global 61.

Di peringkat global, sistem pendapatan persaraan Iceland (84.2) telah dinobatkan sebagai yang terbaik di dunia dalam debutnya, diikuti oleh Belanda (83.5) dan Denmark (82).

Untuk setiap sub-indeks, sistem dengan nilai tertinggi adalah Iceland untuk kecukupan (82.7) dan kesinambungan (84.6) dan Finland untuk integriti (93.1). Sistem dengan nilai terendah di sub-indeks adalah India untuk kecukupan (33.5), Itali untuk kelestarian (21.3) dan Filipina untuk integriti (35.0).

Baca Lagi | Sistem pendapatan persaraan Malaysia ketiga terbaik di Asia

Indeks Pencen Global adalah projek penyelidikan kolaboratif yang ditaja oleh CFA Institute, persatuan profesional pelaburan global, bekerjasama dengan Pusat Pengajian Kewangan Monash, sebahagian daripada Sekolah Perniagaan Monash di Universiti Monash, dan Mercer, peneraju global dalam mentakrifkan semula dunia kerja dan membentuk semula hasil persaraan dan pelaburan. 

Read Previous

Video seks muncul semasa peperiksaan online Tingkatan 2

Read Next

Menteri Taliban tertinggi memuji pengebom bunuh diri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here