The Malaysia Post

Guan Eng: Kerajaan mesti menubuhkan dana penstabilan harga untuk melawan inflasi

Pengerusi DAP Kebangsaan Lim Guan Eng hari ini memberi amaran bahawa kos sara hidup rakyat Malaysia akan terus meningkat melainkan kerajaan melaksanakan segera beberapa langkah seperti dana penstabilan harga, pengukuhan ringgit dan menyelesaikan isu kekurangan pekerja yang teruk.

Beliau berkata selain kumpulan B40 berpendapatan rendah, kumpulan M40 berpendapatan sederhana dan juga perusahaan kecil sederhana (PKS) akan menjadi yang paling rugi kerana mereka tidak ditawarkan sebarang bantuan kerajaan.

“Ringgit yang merosot hanya menambah kos import kepada perniagaan, manakala kekurangan buruh yang teruk bukan sahaja menjejaskan pertumbuhan ekonomi, tetapi juga meningkatkan kos buruh,” kata bekas menteri kewangan itu dalam satu kenyataan pagi ini.

Berbanding dua rakan dagangan terbesar kami, Lim berkata ringgit telah jatuh ke paras terendah dalam tempoh lima tahun berbanding dolar AS pada Selasa kepada RM4.46 manakala dolar Singapura meningkat kepada rekod terendahnya pada RM3.21.

“Penurunan nilai ringgit berbanding dua daripada tiga rakan dagangan terbesar kami di AS dan Singapura, hanya akan menyebabkan inflasi meningkat.

“Kerajaan telah cuba membayangkan bahawa walaupun kadar inflasi meningkat kepada 3.4 peratus pada Jun, ia masih lebih rendah berbanding Singapura 5.6 peratus.

“Perbandingan sedemikian tidak bermakna apabila Pariti Kuasa Beli (PPP) per kapita Singapura hampir empat kali ganda berbanding Malaysia.” kata Lim.

Ahli Parlimen Bagan itu menggesa kerajaan menyelesaikan isu inflasi dengan melaksanakan beberapa langkah untuk memperlahankan kenaikan harga negara.

Lim menegaskan bahawa inflasi Malaysia melalui indeks harga pengguna (CPI), meningkat 3.4 peratus pada Jun tahun ini berbanding tahun sebelumnya.

“Ini diterajui oleh kenaikan harga makanan sebanyak 6.1 peratus dan tidak menggambarkan keadaan sebenar berikutan harga terkawal bagi barangan keperluan tertentu,” katanya sambil menambah bahawa indeks harga pengeluar Jun akan diumumkan, yang meningkat sebanyak 11.2 setiap sen pada bulan Mei, akan menggambarkan gambaran yang lebih tepat tentang keadaan semasa.

Lim juga kesal kerana kerajaan enggan melaksanakan dana penstabilan harga.

Beliau berkata ini berdasarkan dana penstabilan harga RM5 bilion seperti yang dinyatakan dalam jawapan parlimen kepadanya oleh Kementerian Kewangan.

“Sebaliknya, RM1 bilion disediakan kepada penternak ayam dan ayam untuk menstabilkan harga ayam dan telur pada harga terkawal sehingga Ogos tahun ini. Walaupun begitu, kekurangan bekalan masih dijangka kerana ayam dan telur masih dijual pada harga di bawah kos,” katanya.

Lim menambah, situasi di atas adalah disebabkan oleh peningkatan dalam input pengeluaran makanan global seperti jagung pada 14.8 peratus, gandum (60.9 peratus) dan kacang soya (19.9 peratus), yang merupakan komposisi terbesar dalam penyediaan makanan ayam yang telah menyebabkan harga ayam meningkat sebanyak 17.2 peratus.

Beliau juga berkata harga daging babi meningkat 14.6 peratus pada Jun berbanding 10.2 peratus pada bulan sebelumnya.

“Kerajaan terus menafikan sebarang tanggungjawab dengan menyalahkan kenaikan harga makanan atas peningkatan input pengeluaran makanan akibat perang di Ukraine, kekurangan bekalan, gangguan dalam rantaian bekalan yang disebabkan oleh penutupan Covid-19 di China dan kos logistik yang tinggi.

“Bagaimanapun, tidak disebut tentang kesan negatif penyusutan nilai ringgit dan kekurangan buruh yang teruk dalam meningkatkan kadar inflasi,” kata Lim.

Semalam, Malaysia dilaporkan mencatatkan kenaikan harga pengguna sebanyak 3.4 peratus tahun ke tahun kepada 127.4 peratus pada Jun berikutan harga makanan terus meningkat pada kadar yang pantas.

Ketua perangkawan Jabatan Perangkaan Negara Datuk Sri Mohd Uzir Mahidin berkata indeks makanan meningkat 6.1 peratus, tertinggi dalam tempoh lebih sedekad.

Baca Lagi | Guan Eng: Kerajaan mesti menubuhkan dana penstabilan harga untuk melawan inflasi

Mohd Uzir juga membandingkan kadar inflasi Jun negara dengan negara lain di Asia Pasifik, Beliau berkata ia lebih tinggi daripada China (2.5 peratus) tetapi lebih rendah daripada Thailand (7.7 peratus), Filipina (6.1 peratus), Selatan Korea (6 peratus) dan Indonesia (4.4 peratus).

Read Previous

Kumpulan pengguna: Kerajaan mesti mencapai pemahaman yang lebih luas sebelum melaksanakan permainan akhir generasi untuk mengharamkan tembakau, produk merokok

Read Next

Kerajaan komited untuk atasi kemiskinan di Kelantan, kata PM Ismail Sabri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.