The Malaysia Post

Kerajaan komited untuk atasi kemiskinan di Kelantan, kata PM Ismail Sabri

Kerajaan akan terus memberi perhatian untuk mengatasi kadar kemiskinan di Kelantan menerusi pelbagai inisiatif termasuk peruntukan RM124 juta untuk 590,000 penerima Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) di negeri itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Selain itu, katanya, bagi memastikan ekonomi di Kelantan digerakkan sepenuhnya, Tok Bali disasarkan menjadi pusat pertumbuhan baharu dalam menyumbang ke arah mencapai sasaran pelaburan RM2.3 bilion dan dijangka menjana 4,200 pekerjaan baharu dan 270 keusahawanan. peluang.

“Tok Bali disasarkan menjadi pusat pertumbuhan baharu menerusi insentif cukai khas dan projek berimpak tinggi yang dilaksanakan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), iaitu Taman Perindustrian Tok Bali (TBIP), Taman Perikanan Bersepadu Tok Bali (TBIFP). ) dan infrastruktur luar untuk pelabuhan Tok Bali,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika melancarkan Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) Kelantan, di Stadium Sultan Muhammad IV, di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata kerajaan juga akan membina kompleks digital pelbagai guna berkonsepkan hiburan sukan membabitkan kos RM6 juta di tapak seluas 23 hektar di Ketereh.

Sementara itu, menurut Perdana Menteri, Kementerian Kemajuan Luar Bandar (KPLB) memperuntukkan RM2.6 bilion untuk 88 projek di Kelantan, 64 daripadanya projek sambungan dan 24 projek baharu.

“Pakej Central Spine Road (CSR) sepanjang 191 kilometer (km) menelan belanja RM7.7 bilion, menghubungkan Gua Musang dan Kuala Krai, dijangka siap pada 2026 dan akan memudahkan perjalanan orang ramai serta meningkatkan taraf sosio-ekonomi penduduk penduduk tempatan,” katanya.

Ismail Sabri berkata Kelantan juga akan mendapat manfaat daripada Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang akan menghubungkan Kota Bharu ke Pelabuhan Klang serta mempunyai dua stesen iaitu stesen penumpang dan kargo di Pasir Puteh dan stesen penumpang di Tunjong, Kota Bharu .

Dalam pada itu, projek menaik taraf Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP) yang dijangka siap pada 2025 mampu menampung kapasiti penumpang daripada 1.5 juta kepada empat juta setahun, manakala pembinaan Jambatan Palekbang di Tumpat, dijadualkan siap. pada 2025, akan menjadi pemangkin kepada pembangunan baharu di negeri ini.

“Bagi sektor kesihatan, sebanyak 12 projek pembinaan klinik kesihatan dan kuarters kakitangan dijangka siap tahun ini, manakala dua lagi projek hospital dalam pembinaan, di Gua Musang dan Bachok, merangkumi 76 katil, dijangka siap. siap tahun depan,” kata Ismail Sabri.

Sementara itu, perdana menteri berkata kerajaan sentiasa mendengar rungutan Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) mengenai kenaikan harga barang terutama makanan, dan bagi menanganinya, membelanjakan RM1.1 bilion untuk subsidi ayam dan telur. dan RM4 bilion untuk minyak masak paket.

Beliau berkata di sebalik ketidaktentuan ekonomi

global dan krisis geopolitik serta perubahan iklim dunia yang memberi kesan kepada kos sara hidup keluarga Malaysia, kerajaan berusaha berterusan untuk menangani isu itu dan menyediakan subsidi berjumlah RM77 bilion untuk mengekalkan negara pada kadar inflasi terendah di Asia Tenggara.

“Kerajaan juga menyediakan bantuan tunai tambahan sehingga RM500 kepada golongan B40 (berpendapatan rendah) dan sebahagian daripada golongan M40 (berpendapatan sederhana) melalui Bantuan Keluarga Malaysia (BKM). BKM merupakan bantuan tunai tertinggi dalam sejarah negara, dengan peruntukan RM8.2 bilion,” katanya.

Baca Lagi | Kerajaan komited untuk atasi kemiskinan di Kelantan, kata PM Ismail Sabri

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata bagi menghapuskan kemiskinan tegar menjelang 2025, kerajaan melalui Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri sedang menyelaras Program Pembasmian Kemiskinan Tegar Keluarga Malaysia (BMTKM). — Bernama

Read Previous

Guan Eng: Kerajaan mesti menubuhkan dana penstabilan harga untuk melawan inflasi

Read Next

Bekas pembantu Trump Bannon didapati bersalah kerana menghina Kongres

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.