The Malaysia Post

Bekas pembantu Trump Bannon didapati bersalah kerana menghina Kongres

Juri persekutuan mendapati bekas pembantu Donald Trump, Steve Bannon bersalah kerana menghina Kongres semalam kerana mengingkari sepina untuk memberi keterangan di hadapan penggubal undang-undang yang menyiasat serangan ke atas Capitol AS.

Bannon, yang mengetuai kempen pilihan raya presiden Trump 2016, adalah antara ratusan orang yang dipanggil oleh jawatankuasa Dewan Perwakilan untuk menangani penyerbuan Kongres oleh penyokong Trump pada 6 Januari 2021.

Ahli strategi Republikan berusia 68 tahun itu tidak hadir pada tarikh saman atau memberikan dokumen yang diminta, dan didakwa atas dua pertuduhan menghina Kongres.

Juri 12 orang berbincang kurang daripada tiga jam sebelum mendapati Bannon bersalah atas kedua-dua pertuduhan salah laku.

Bannon, yang berkhidmat sebagai ketua strategi Trump di Rumah Putih sebelum dipecat pada 2017, berdepan sekurang-kurangnya 30 hari penjara dan hukuman maksimum setahun bagi setiap pertuduhan.

Hukuman ditetapkan pada 21 Oktober.

“Kami mungkin telah kalah dalam pertempuran di sini hari ini tetapi kami tidak akan kalah dalam perang ini,” kata Bannon selepas keputusan itu. “Saya berdiri bersama Trump dan Perlembagaan.”

Kemudian, dalam temu bual dengan Fox News, bekas jurubank pelaburan itu berkata akan ada “proses rayuan yang panjang” di hadapan.

“Jika saya pergi ke penjara, begitu juga,” kata Bannon.

Bennie Thompson dan Liz Cheney, pengerusi dan naib pengerusi jawatankuasa Dewan, mengalu-alukan keputusan itu, dengan mengatakan “tiada sesiapa yang berada di atas undang-undang.”

“Sabitan terhadap Steve Bannon adalah kemenangan untuk kedaulatan undang-undang dan penegasan penting terhadap kerja Jawatankuasa Pilihan,” kata mereka dalam satu kenyataan.

“Sama seperti mesti ada akauntabiliti untuk semua mereka yang bertanggungjawab terhadap peristiwa 6 Januari, sesiapa yang menghalang siasatan kami terhadap perkara ini harus menghadapi akibatnya.”

Membentangkan kes kerajaan, pendakwa Amanda Vaughn memberitahu juri bahawa Bannon telah membuat “keputusan sengaja” untuk tidak mematuhi sepina.

Jawatankuasa 6 Januari yang ‘sebenar’

Peguam Bannon tidak memanggil mana-mana saksi semasa perbicaraan ringkas dan dia tidak memberi keterangan dalam pembelaannya sendiri.

Peguam Bannon, Evan Corcoran menafikan anak guamnya telah mengabaikan sepina itu, berkata tarikh itu adalah “subjek perbincangan dan rundingan berterusan” dan “fleksibel.” Keputusan untuk menghina Bannon adalah bermotifkan politik, kata Corcoran.

Vaughn berkata jawatankuasa Dewan mempunyai sebab untuk mempercayai Bannon dan penasihat Trump yang lain mungkin mempunyai maklumat mengenai hubungan antara Rumah Putih dan perusuh Capitol.

Menurut jawatankuasa itu

Bannon bercakap dengan Trump sehari sebelum beribu-ribu penyokongnya menyerbu Kongres dalam usaha untuk menyekat pensijilan kemenangan pilihan raya Demokrat Joe Biden.

Mereka telah difitnah oleh Trump dalam ucapan berapi-api berhampiran Rumah Putih, di mana beliau mengulangi dakwaan palsunya mengenai penipuan pilihan raya.

Selepas enggan memberi keterangan selama berbulan-bulan, Bannon akhirnya bersetuju untuk bekerjasama dengan penyiasatan Dewan, langkah pendakwa ditolak sebagai “percubaan terakhir untuk mengelakkan akauntabiliti.” Dalam penampilan Fox Newsnya, Bannon menyeru “kemenangan besar” untuk Republikan dalam pilihan raya pertengahan November yang akan datang.

Baca Lagi | Bekas pembantu Trump Bannon didapati bersalah kerana menghina Kongres

Dia menyeru agar “jawatankuasa 6 Januari sebenar” ditubuhkan untuk mengkaji teori konspirasi yang tidak disokong, seperti serangan Capitol yang dihasut oleh penguatkuasaan undang-undang AS yang menyamar.

“Kita perlu sampai ke bahagian bawahnya,” katanya. ― AFP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kerajaan komited untuk atasi kemiskinan di Kelantan, kata PM Ismail Sabri

Read Next

Polis KL menghalang penunjuk perasaan Turun dari berarak ke Dataran Merdeka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.