The Malaysia Post

Kumpulan pengguna: Kerajaan mesti mencapai pemahaman yang lebih luas sebelum melaksanakan permainan akhir generasi untuk mengharamkan tembakau, produk merokok

Kumpulan pengguna hari ini menyifatkan langkah Kementerian Kesihatan mengharamkan penjualan tembakau dan produk merokok kepada mereka yang dilahirkan pada 2005 dan seterusnya, dalam langkah yang dilabelkan sebagai permainan akhir generasi (GEG), sebagai satu kesilapan dan pendekatan yang terlalu dipermudahkan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Persatuan Kesedaran Kemudaratan (HAA) berkata visi di sebalik Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok mengabaikan hakikat bahawa pelbagai produk pengurangan risiko tidak semuanya mempunyai kesan dan risiko yang sama seperti produk konvensional.

HAA berkata ketidakupayaan untuk membezakan antara produk itu juga akan menjejaskan rancangan kementerian untuk mengurangkan rokok haram, kerana permintaan untuk produk pasaran gelap haram akan meningkat, termasuk produk tembakau dan vape lain dalam kalangan orang yang ingin mendapatkan pembaikan nikotin mereka.

“Mewakili suara pengguna di Malaysia, Persatuan Kesedaran Kemudaratan memandang bahawa prinsip di sebalik pelaksanaan GEG adalah satu kesilapan, dan ia merupakan pendekatan terlalu mudah dengan menggabungkan rokok, vape dan produk tembakau lain ke dalam satu kategori.

“Adalah diketahui bahawa prevalens merokok di Malaysia terus kekal tinggi pada 21.3 peratus seperti yang dilaporkan dalam Tinjauan Kesihatan & Morbiditi Kebangsaan 2019. Ini kerana terdapat kekurangan penguatkuasaan dan sumber untuk menyekat pasaran rokok haram dan kekurangan langkah yang menangani kelemahan permintaan dan bekalan secara berkesan serta ketiadaan pengakuan terhadap alternatif lain yang kurang berbahaya yang boleh mengurangkan kelaziman merokok walaupun terdapat kohort besar lebih 1 juta pengguna vape,” kata Aziaan Ariffin, presiden HAA.

Beliau menambah bahawa pengenalan dasar baru yang berhasrat untuk mengharamkan semua produk tembakau dan vape juga akan mengatasi badan penguatkuasaan yang sudah sibuk dengan pasaran gelap yang sentiasa berkembang maju.

Beliau berkata isu sedia ada sebegini mesti ditangani sebelum dasar baharu diperkenalkan.

“Jika Malaysia meneruskan GEG dan gagal membezakan antara rokok mudah terbakar dan produk tidak mudah terbakar lain yang kurang berbahaya, ini akan membawa kepada beberapa penerima yang tidak diingini, termasuk kos kerajaan berbilion-bilion lagi setiap tahun dalam cukai yang dielakkan disebabkan pertumbuhan pasaran haram yang besar, dan akan ada lebih banyak produk alternatif terlarang seperti jus vape tidak terkawal, nikotin cecair, dan peranti seludup, yang tidak mematuhi amalan pembuatan yang baik,” tambah Aziaan.

Beliau memberi amaran bahawa cecair dan peranti e-rokok terlarang dan seludup juga boleh menyebabkan implikasi kesihatan yang lebih besar kepada pengguna yang sanggup mempertaruhkan keselamatan mereka untuk pilihan yang lebih murah, sekiranya Rang Undang-undang itu diluluskan sebagai undang-undang.

“Melaksanakan dasar sembarangan yang melayan rokok, vape dan produk tembakau lain yang sama, juga bermakna kerajaan Malaysia mengabaikan hak pengguna dalam membuat keputusan termaklum mengenai penggunaan produk yang kurang berisiko,” katanya.

Beliau berkata Putrajaya juga mesti mempertimbangkan implikasi besar larangan yang dirancang itu, yang melangkaui jumlah penjualan rokok haram.

“Hasil daripada rokok haram ini telah dilaporkan untuk menyemarakkan jenayah terancang, aktiviti jahat serta penyeludupan antarabangsa dan perdagangan pasaran gelap barangan lain,” tambahnya.

Aziaan mencadangkan empat langkah kepada kerajaan mengenai Rang Undang-undang dan GEG, pertama, menggesa kajian terperinci untuk membangunkan pelan hala tuju yang betul ke arah larangan itu.

Beliau berkata bahawa New Zealand

telah menjalankan kajian tambahan yang serupa untuk mencapai industri dan pendapat umum dan ini boleh dilakukan melalui kerjasama kerajaan dengan kerajaan untuk pertukaran pengetahuan dan peluang.

“Habiskan semua langkah kawalan tembakau, termasuk mewujudkan pasukan penguatkuasaan berbilang agensi yang berkesan mengenai peraturan tembakau semasa untuk memerangi pasaran gelap. kesan dan kemungkinan akibat sosial dan ekonomi GEG. Lakukan kajian semula yang betul dan bebas terhadap semua kajian saintifik dan penyelidikan mengenai alternatif merokok sebagai langkah pelengkap untuk mengurangkan kelaziman merokok ke arah mencapai visi GEG,” katanya dalam senarai cadangannya.

Miti merujuk kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, EPU merujuk kepada Unit Perancang Ekonomi, MoF merujuk kepada Kementerian Kewangan dan KPDNHEP merujuk kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Minggu lalu, New Straits Times (NST) melaporkan Menteri Kesihatan Khairy berkata rang undang-undang itu telah diluluskan oleh Kabinet pada 13 Julai.

Beliau dilaporkan berkata bahawa Rang Undang-undang itu akan dibentangkan dalam mesyuarat parlimen semasa.

Baca Lagi | Kumpulan pengguna: Kerajaan mesti mencapai pemahaman yang lebih luas sebelum melaksanakan permainan akhir generasi untuk mengharamkan tembakau, produk merokok

Rang undang-undang yang dicadangkan pada dasarnya menghalang mereka yang lahir pada 1 Januari 2005 dan seterusnya daripada membeli tembakau dan produk berkaitan tembakau, walaupun apabila mereka mencapai umur 18 tahun atau umur sah semasa untuk dimakan.

Read Previous

Britney Spears mengejutkan peminat dengan 11 gambar topless di Instagram

Read Next

Guan Eng: Kerajaan mesti menubuhkan dana penstabilan harga untuk melawan inflasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.