The Malaysia Post

FRU Akan Memiliki Unit K-9 Bermula Tahun Depan

KUALA LUMPUR: Unit Anjing K-9 milik Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) akan ditubuhkan menjelang awal tahun depan, kata Datuk Seri Hazani Ghazali.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Kawalan Awam Bukit Aman berkata unit ini akan digunakan untuk pelbagai tugas, termasuk mengawal kumpulan dalam kejadian rusuhan.

Unit K-9 ini akan mempunyai 10 ekor anjing pengesan dan dijangka memiliki saiz yang besar seperti baka German Shepherd.

“Kami menjangkakan ia merupakan anjing besar seperti German Shepherd,” katanya dalam sidang media selepas menutup kursus latihan asas selama tujuh minggu bagi Unit Kuda FRU pada Isnin (14 Ogos).

Kewujudan Unit K-9 Memperkuatkan lagi Pasukan

Kewujudan unit ini dalam pasukan FRU akan dapat menambah baik kekuatan pasukan yang berfungsi untuk mengawal himpunan.

“Memiliki anjing untuk mengawal himpunan orang ramai akan berkesan kerana kebanyakan orang akan berfikir dua kali sebelum mencetuskan masalah,” katanya.

Selain daripada pengawalan himpunan, unit K-9 juga boleh membantu dalam operasi pengesanan bom serta semasa krisis tebusan tawanan, kata Datuk Hazani.

“Kami turut bercadang untuk menubuhkan unit K-9 untuk Unit Tindakan Khas (UTK) dan VAT 69.”

Penilaian akan dibuat untuk menentukan sama ada unit-unit tersebut layak untuk memiliki unit K-9 sendiri.

Baca lagi | Ketua Balai Polis Jalan Campbell Berjaya Selamatkan Nyawa Seorang Wanita

Peranan FRU Diperluas

Datuk Hazani berkata pelan sedang berjalan untuk mempelbagaikan peranan FRU, termasuk membantu dalam bencana semulajadi. 

Hazani turut meluahkan harapan bahawa FRU akan hampir mencapai standard SMART Pasukan Bantuan dan Penyelamat Bencana Khas Malaysia.

Beliau yakin bahawa FRU mampu berkhidmat dalam pengurusan bencana berdasarkan latihan yang mereka jalani.

Mengenai latihan asas Unit Kuda FRU, Datuk Seri Hazani mengucapkan tahniah kepada 30 anggota tersebut atas usaha keras mereka dalam kursus selama tujuh minggu.

“Saya ucapkan tahniah kepada mereka, kerana berusaha keras dan bersungguh-sungguh dalam latihan tersebut walaupun terpaksa menghadapi risiko dalam latihan,” katanya.

Sementara itu, mengenai pilihan raya enam negeri yang baru-baru ini berlaku, Datuk Hazani berkata kempen dan pengundian berjalan lancar tanpa sebarang insiden keselamatan.
“Situasinya aman sehingga akhir pilihan raya,” katanya.

Read Previous

11 Cara Mengatasi Sakit Kepala Paling Mudah

Read Next

25 Orang Masih Hilang Dalam Tanah Runtuh di Myanmar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.